Seppo Lautamäki

Myyntimies, Helmee Imaging Oy & Injeq Oy

Siirryin 2018 alusta Vientikonsultista takaisin Start-up maailmaan. Olen mukana Injeq Oy ja Helmee Imaging Oy myynnissä ja eritoten rakentamassa globaalia jälleenmyyjäverkostoa molempiin yrityksiin. Kaksi täysin eri alalla toimivaa yritystä ovat aika samassa tilanteessa, täytyy fokusoida johonkin segmenttiin, maailman valloitus on ainoa vaihtoehto, molemmilla uniikkia teknologiaa ja takana hienoa suomalaista osaamista. Hienoa!!

Aiemmin olin reilu pari vuotta tamperelaisessa Fondon Oy:ssä auttamassa suomalaisia yrityksiä maailmalle. Fondon tekee hienoa työtä suomalaisen PKT yritysten viennin edistämiseksi.

Itse olen myynyt yli 70 maassa ja myynti kohdistunut yli sataan maahan. Olen rakentanut myyntiverkostoja maailmalle ja johtanut myyntiorganisaatioita. Sain olla osaltani 22 vuotta mukana rakentamassa Glastonista maailman johtavan yhtiön alallaan. Jotain sellaista tunnetta haen nytkin näissä kahdessa yhtiössä joissa olen mukana. Nyt siihen ei vain voi enää käyttää kuin muutaman vuoden. Glastonin jälkeen käynnistin Egyptiläisen lasitehtaan myynti ja jakeluorganisaation Afrikkaan, Eurooppaan, Lähi-itään ja paljon myimme myös Latinalaiseen Amerikkaan. Egyptissä olin noin kolme vuotta, josta ensimmäinen kolme kuukautta meni verkoston rakentamiseen - ennen kuin tehdas käynnistyi.

Eli en usko täydelliseen myyntiverkostoon. On tärkeämpää, että on verkosto kuin että se on paras mahdollinen. Omaa henkilöstöäkin pitää kouluttaa, motivoida, potkia, jarruttaa ja joskus myös vaihtaa. Mutta ilman heitä ei tule toimeen. Samaa johtamista se on myyntiverkostonkin kanssa. 

Ja jos maailmalle lähtee, niin ei sinne kannata yhteen maahan lähteä. Mieluummin ainakin viiteen. Ihan vaan tuurilla niistä kolme edustajaa on hyviä ja pienellä ammattitaidolla neljä on hyvää. Jos edustaja tuntuu hyvältä, niin se useimmin sitä myös on - ainakin jos on joko palkannut ihmisiä tai partnereita ja niistä jotain oppinut. Ja on paljon mukavampaa tehdä töitä yhdessä ihmisten kanssa, joiden kanssa tulee hyvin toimeen. Kyllä busineksessa aina välillä turpiinsa saa muutenkin.

Jos liiketoimintanne sopii ja tarvitsee maahantuojan/jakelijan/agentin, niin ei niistä asiakkaista tarvitse niin kauheasti välittää. Se on partnereiden tehtävä, siitä he tienaavat ja heiltä saatte tiedon. Yrityksen tärkein tehtävä on huolehtia että partnerit tienaavat. Jos he eivät tienaa, ei yrityskään. 

Lopuksi globaali markkinatutkimus. Kysymys - Pystyttekö myymään tuotettanne Suomessa. Jos vastaus on Kyllä - voitte myydä sitä kaikissa maailman maissa ellei ole juridisia tai muita kaupan esteitä. Jos vastaus on Ei - kannattaa lopettaa yritystoiminta. Jos juuri nyt teitte laajan markkinatutkimuksen tuotteellenne tai palvelullenne, niin laskutusosoitteen voi lähettää emailiini.

Vahvuudet

  • Johtaminen ja strategia
  • Tiimin rakentaminen ja osaaminen
  • Myynti ja markkinointi
  • Kansainvälistyminen

Yhteystiedot

  • Soita 040-5560166
  • .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Linkit