Blogi

Älä epäröi antaa potkuja

7.3.2016

Pienen yrityksen nopeassa kasvussa tärkeintä on erinomainen tiimi. Jos porukassa on vapaamatkustajia tai ilmapiirin myrkyttäjiä, erottamista ei kannata epäröidä. Ilman hyvää ilmapiiriä kasvu lakkaa ja lopputuloksena on se, että joudut antamaan potkut kaikille, myös itsellesi. Siksi on parempi toimia ajoissa.

Meillä VRT:llä ei ole jouduttu (vielä) erottamaan ketään. Tiimin henki on hyvä ja yritys kasvaa. Työn aloittamisesta ja lopettamisesta ei myöskään tehdä meillä liian isoa asiaa. Työ on työtä ja elämä elämää. Erottamisesta ja tulosten saavuttamisesta lasketaan leikkiä. Koeajan jälkeen kysytään myös toisinpäin: kai sinä haluat jatkaa meillä? Jotkut yrittäjät tai johtajat pelkäävät erottamista kuin konkurssia. Pelosta ei pääse piilottamalla, vaan nostamalla sen pöydälle. Kun miettii valmiiksi, että soittaako konkurssin tullessa ensin äidille vai pankinjohtajalle, niin konkurssi muuttuu konkreettiseksi ja lakkaa pelottamasta. Sama pätee potkujen antamiseen. Konkurssi, potkujen antaminen tai potkujen saaminen eivät ole maailmanloppu.

Paras keino välttää potkujen antamista on palkata hyvää henkilöstöä. Itse olen oppinut tämän kantapään kautta. Palkkasin Hollantiin organisaation ja otin mallia suomalaisesta organisaatiosta. Koetin löytää samoihin tehtäviin samanlaiset ihmiset kuin Suomessa. Homma ei onnistunut eikä tulosta tullut. Omaa rahaa paloi puolen vuoden ajan, kunnes erotin koko organisaation ja palkkasin uudet. Enää en miettinyt tehtävien profiileja, vaan kysyin jokaiselta, miten he hoitaisivat kyseisen tehtävän. Jos heidän ajatuksensa oli samanlainen kuin minulla, niin palkkasin hänet. Myyjäksi ajattelemani henkilö saattoikin olla parempi asiakastuessa ja insinööri myyjänä. Jos työntekijällä on erilainen käsitys työstä kuin organisaatiolla ja yrittäjällä, niin ennen pitkää työntekijä alkaa muokata työtään oman mielensä mukaiseksi. Silloin kokonaisuus yleensä kärsii. Tärkeintä ei aina ole koulutus tai edes aiempi työkokemus, vaan se, että sopii tiimiin ja tehtävään.

Ilmapiiriä kannattaa seurata jatkuvasti, myös omaa fiilistä. Jos johtaja ei nauti työstään, niin se vasta heijastuukin alaspäin. Oma työ täytyy suunnitella niin, että siitä voi nauttia. Kun stressaa tai hatuttaa, se kannattaa sanoa ääneen. Kun stressin tunne ja syy sanotaan ääneen, se ei ole enää mörkö ja muutkin ymmärtävät, miksi kaveri on tänään huonolla tuulella. Kaikkien ei myöskään tarvitse olla samanlaisia. Meilläkin VRT:ssä insinöörit ovat erilaisia kuin myyjät eikä ihmisen sukupuolella, kansallisuudella tai muulla sellaisella ole mitään väliä. Pääasia on se, että jokainen haluaa tehdä töitä VRT:n ilmapiirin hyväksi.

Työilmapiirin ja tulosten seuraaminen ei ole mutu-tuntumaa, vaan tavoitteiden pitää olla selviä jokaiselle. Kun jokainen tietää mitä häneltä ja koko tiimiltä odotetaan, on helppo keskittyä tavoitteiden saavuttamiseen. Eikä niitä potkujakaan tarvitse pelätä, kun homma sujuu. Kun tavoitteet ovat realistisia, on jokainen ymmärtää, että joskus ne ylitetään ja joskus jäädään vähän vajaaksi.

Kasvuyrityksen johtajan työstä 95 prosenttia on myymistä: joko tuotteen myymistä asiakkaalle, yrityksen myymistä rahoittajalle, idean myymistä henkilöstölle tai jotain muuta. Joillekin myyminen on luontaista, toisille taas ei. Hyvä myyjä osaa palkata hyvän myyjän, mutta jos johtaja ei ole itse hyvä myyjä, hän saattaakin palkata myyjäksi lipeväkielisimmän kaverin, joka vielä puhuu itselleen helpot tavoitteet ja isot bonukset. Jos johtaja ei itse ole lipeväkielinen myyjä, niin sitten hänen kannattaa asettaa myyjälle yksiselitteiset lyhyen tähtäimen tavoitteet ja seurata niiden toteutumista.

Huonoista rekrytoinneista seuraa huono ilmapiiri, myynnin laskua, irtisanomisia ja vielä huonompi ilmapiiri  – alaspäin menevä kierre. Hyvistä rekrytoinneista taas seuraa nouseva kierre hyvän ilmapiirin ja yrityksen menestyksen kautta. Siksi hyvä ilmapiiri on pienen kasvuyrityksen tärkein tavoite.

Osaaminen on ratkaisevassa asemassa rakennettaessa pk-yrityksen kasvua. Kasvu Osaajat -ohjelma haastaa kokeneita osaajia Kasvu Openin -sparrauksessa mukana olevien yritysten kumppaneiksi, neuvonantajiksi ja avainpelaajiksi. Lue lisää Kasvun Osaajat -ohjelmasta.


Kirjoittaja

Niko Tuominen

Niko Tuominen on VRT:n toimitusjohtaja

Twitter: @nikotuominen
LinkedIn: Niko Tuominen


Kommentointi