Blogi

Älä jää yksin – verkostoidu

13.5.2016

Perustajat Hans-Peter Siefen sekä Jyri Lindén Nordic Business Forumissa 2015.

Verkostoituminen on Hans-Peterin Siefenin mukaan yksinkertaisimmillaan ihmisiin tutustumista.

”Parhaat verkostoitujat ovat aidosti kiinnostuneita toisesta osapuolesta. Ihmiset rakastavat puhua itsestään, joten toisen kuunteleminen luo hyvän fiiliksen.”

Verkostoitumisessa pitää hyväksyä sen pintapuolisuus, eikä aina päästä syvällisiin keskusteluihin. Toisaalta pintapuoliset tuttavuudet voivat johtaa asiakassuhteisiin, yhteistyökumppanuuksiin tai ystävyyssuhteisiin.

”Suhde syvenee, jos siitä on molemminpuolista hyötyä. Verkostoitumisen myötä syntyneissä kumppanuuksissa pitää olla aktiivinen. Kun pitää lupaukset, niin verkosto toimii", Siefen vakuuttaa.

Verkostoitumisessa pätee ns. givers gain -ajattelu. Pitää antaa jotain saadakseen myös itse. Näin on toimittu myös Nordic Business Forumissa. Siefen kertoo panostaneensa verkoston jäsenten hyvään palveluun ja luottamuksen säilyttämiseen. Hän kannustaa myös muita yrittäjiä verkostoitumaan.

”Yrittäjän pitää verkostoitua, jos ei halua jäädä yksin. Kauppaa tehdään ihmiseltä ihmiselle, molempiin suuntiin.”

Eikä verkostoituminen ole vain johdon tehtävä.

”Jokaisen työntekijän tehtävä on edistää kauppaa, sitähän verkostoituminen pohjimmiltaan on.”

Verkostoitumisesta on myös henkilökohtaista hyötyä oman uran rakentamisessa ja uuden oppimisessa. Parhaimmillaan verkostoituminen Siefenin mukaan onkin tehokasta oppimista muilta ihmisiltä. Eikä Nordic Business Forum olisi nykytilassa ilman verkostoja.

”Isoimmat arvot verkostoista ovat syntyneet niissä suhteissa, joissa olemme saaneet oppeja, neuvoja tai ideoita niin strategiaan kuin myyntiikin. Nämä opit ovat parantaneet toimintaamme ja johtaneet lopulta vuosien saatossa useiden satojen tuhansien diileihin.”

Liiketoiminnan kannalta parhaat paikat verkostoitumiseen ovat erilaiset seminaarit ja konferenssit. Tällaisista tilaisuuksista löytyy helposti samanhenkistä porukkaa ja ilmapiiri on avoin.

”Myös järjestötoiminta, kuten yrittäjäjärjestöt tai kauppakamarit, on hyvä paikka verkostoitua. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että hyviä kontakteja syntyy ihan jokapäiväisissä tilanteissa.”

Mahdollisuuksia verkostoitumiselle on niin elävässä elämässä kuin sosiaalisessa mediassakin. Toisaalta mahdollisuuksiin ei tartuta tarpeeksi innokkaasti. Suomalaisten yrittäjien aktiivisuudessa verkostoitumisen suhteen olisi petrattavaa. Positiivistakin sanottavaa on – suomalaisten rehellisyydestä. Siinä mielessä suomalaiset ovat helppoa verkostoitumiskansaa.

”Jos suomalainen jotain sanoo, se myös lähtökohtaisesti tarkoittaa sitä”, naurahtaa Siefen. ”Jenkit sen sijaan puhuvat paljon, mutta eivät tarkoita sanomaansa. Jutut ovat välillä pelkkää sanahelinää.”

Vaikka mahdollisuuksia on, jää se tärkein, eli jälkikontaktointi, liian usein tekemättä.

”Käyntikortit eivät pysy pitkään tallessa. Lisää kontakti asiakashallintajärjestelmään tai kontaktoi sosiaalisessa mediassa. On hyvä pistää ylös, missä kohdattiin ja mitä keskusteltiin. Tällaiset asiat unohtuvat helposti. Hyvä CRM-järjestelmä on järkevä hankinta aloittelevalle yritykselle, sillä asiakkuuksien arvo kasvaa vuosien saatossa.”

Hans-Peter Siefen, 32, on yrittäjä ja Nordic Business Forum Oy:n perustajajäsen. Nordic Business Forum Oy toimii liiketoimintaosaamisen kehittämisen alalla keskittyen erityisesti tuottamaan avoimia valmennuksia, kansainvälisen tason seminaareja ja verkostoitumistapahtumia. Siefen haluaa olla mukana luomassa yrittäjyyteen ja yrittäjähenkisyyteen kannustavaa ilmapiiriä.

Verkostoidu Kasvu Open Karnevaalissa

Kasvu Open Karnevaali yhdistää 26.–27.10. Jyväskylän Paviljonkiin Suomen lupaavimmat kasvuyritykset, tulevaisuuden työllistäjät, kasvuyritysverkoston ja kasvuyritysten kumppanit. Tapahtuma on kutsutuille maksuton. Voit myös osallistua tapahtumaan palveluntarjoajana. Lue lisää >>


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

verkostoituminen


Kommentointi