Blogi

Antti Toivainen: Onko asiakaskokemus aidosti vahvuutesi?

6.5.2014

Milloin viimeksi ilahduit hyvästä palvelusta asiakkaana ja miksi? Asiakkaiden käyttäytyminen on yhä moninaisempaa teknisen kehityksen ansiosta, ja yrittäjän on tunnettava hyvin asiakkaidensa tarpeet ja odotukset sekä tiedostettava ympärillä tapahtuvat muutokset. Tuote tai palvelu ei välttämättä ole enää ainoa kilpailuetu, vaan on huomioitava muitakin tekijöitä. Missä ja miten asiakas tekee valintoja? Kuinka helpoksi ostaminen on tehty, ja miten varmistetaan asiakkaan sitoutuminen?  Erinomainen asiakaskokemus syntyy, kun asiakkaan odotukset pystytään ylittämään.  Asiakkaan ostopäätökset kasvattavat yrityksen liikevaihtoa, ja uudestaan ostavat asiakkaat takaavat myös huomiset rahavirrat.

Asiakas tekee erilaisia valintoja eri perustein. Näin tekee myös yrittäjä. Yrittäjät ovat joutuneet huomioimaan muun muassa muutokset, joita yhtenäinen euromaksualue (SEPA) aiheutti, kun suoraveloitus poistui tammikuussa. Samaan aikaan mobiilimaksaminen lisääntyy ja kaupankäynti monipuolistuu. Uusin esimerkki vähittäiskaupassa on etämaksaminen. Digitalisoituminen ja uudenlainen teknologia tuovat uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.

Asiakkaan ostohalukkuuteen vaikuttavat monet tekijät. Se että ostaminen on sujuvaa ja vaivatonta, merkitsee asiakkaalle paljon. Yritys voi kilpailla myös sillä, että maksaminen ja maksutavat ovat asiakkaalle helppoja ja monipuolisia. Jos ostosta ei voikaan maksaa asiakkaan haluamalla tavalla, saattaa ostaminen siirtyä myöhempään ajankohtaan tai jäädä kokonaan toteutumatta. Asiakkaalle tarjottavat maksuvaihtoehdot voivat vaikuttaa merkittävästi myös yrityksen lyhytaikaisen rahoituksen tarpeeseen. Siihen vaikuttaa, tuleeko raha yrityksen tilille ennen toimitusta, sen aikana tai vasta kahden viikon kuluttua? Tarjoaako yrityksesi parhaat mahdolliset vaihtoehdot maksamiseen ja mitkä ne ovat? Asiakkaiden mielestä.

Antti Toivainen
Antti Toivainen johtaa yksikköä, joka kehittää Nordean yritysasiakkaiden liiketoimintaan liittyviä tuotteita ja palveluja

EDIT 11.3.2015: Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.


Aiheet

Yleinen

Avainsanat

rahoitus, asiakas


Kommentointi