Blogi

Antti Tolonen: Kiitoradalta vauhtia yritysten kasvuun

8.9.2014

Olin Kasvu Openissa ensimmäistä kertaa mukana myllärinä. Lähdin Metropolialueen Kasvupolun toiselle Kiitoradalle avoimin mielin. Lähestyin sparrauksessa yrityksiä pankkitaustani takia lähinnä rahoituksen näkökulmasta. Tapaamiset yritysten kanssa eivät olleet varsinaisia rahoitusneuvotteluja, joten pyrin avaamaan niitä asioita, mihin pankki tai rahoittaja kiinnittää huomiota, kun lähdetään tulevaisuudessa keskustelemaan rahoituksesta. Lisäksi keskustelimme yritysten kanssa riskienhallinnasta. Yritykselle saattaa syntyä myyntisaatavariskiä, valuuttariskiä, korkoriskiä tai henkilöriskiä. Ovatko kaikki riskit tiedostettu ja miten niihin aiotaan varautua?

Kasvu Open -metodi on hyvä kokonaisuus siksi, että yrityksen näkökulmasta he saavat sparrausta usealta erilaiselta taholta. Yritykset ja heidän tarpeensa ovat yksilöllisiä, jolloin jokainen yritys voi vaihtaa ajatuksia sellaisen kumppanin kanssa, josta heille on sillä hetkellä eniten konkreettista hyötyä. Kaikilla pöydässä istuvilla on kuitenkin yhteinen päämäärä. Myllärin näkökulmasta taas saadaan hieno läpileikkaus erilaisista kasvuyrityksistä Suomessa sekä päästään pureutumaan yrityksen eri vaiheisiin. Juuri siksi on hienoa, että mukana on yrityksiä eri lähtökohdista ja erilaisilla taustoilla. Joukossa on tänäkin vuonna minulle entuudestaan tuttuja yrityksiä.

Oli mielenkiintoista nähdä ja kuulla eri vaiheesta ponnistavia yrityksiä ja miettiä itsekseen, mikä tekee juuri tuosta yrityksestä menestystarinan. Jäin pohtimaan pitchauksen eli niin sanotun hissipuheen merkitystä omiin mielipiteisiini. Kyse on tässä mielessä myynnistä ja siitä, miten saada kuuntelija vakuuttuneeksi omasta ideastaan niin lyhyessä ajassa. Muutammeko muodostamaamme mielikuvaa kuinka helposti? Mielestäni nyrkkisääntö ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee tässäkin asiassa. Esityksen tulee olla selkeä ja varma menemättä kuitenkaan liiaksi yksityiskohtiin.

Kiitoratapäivä oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Keskusteluissa tuli hyvää kertausta myös omaan työhöni.  Suosittelen Kasvu Openia ehdottomasti kaikille kasvua hakeville yrityksille. Kommentit ovat olleet sekä yritysten että myllärien puolelta positiivisia. Uskon, että Kasvu Openin myötä Suomesta on odotettavissa menestystarinoita!

Kirjoittaja on Nordean Kanta-Helsingin yrityskonttorin asiakasvastuullinen johtaja

EDIT 11.3.2015 Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.Kommentointi