Blogi

ELY valmentaa yrityksiä maailmanluokan ratkaisuihin

3.10.2018

Kasvu Open on kilpailu, jossa yritykset ilmoittautuvat kisaan ensin “piirimestaruustasolla” ja nyt syksyllä valikoituneet sata taas kisailevat jatkosta karsiutuen kymmenen parhaan loppukilpailuun. Aivan kuten urheilukilpailussa, taustalla on saatettu tehdä vuosienkin pitkä ponnistus, jotta ollaan loppukilpailussa mukana.

Mitä kaikkea yrityksen hiljaiseen taustatyöhön on saattanut sisältyä, mikä ei näy julkisuudessa?

Yritystoimintaa suunnitteleva henkilö on saattanut kehitellä ideaansa julkisin varoin tuetussa yrityshautomossa ja saanut sparrausta idealleen. Hän on hakenut perustamisvaiheessa neuvontaa uusyrityskeskukselta, starttirahaa TE-toimistosta ja lainaa Finnveralta. Mikäli kehitteillä on uudenlainen palvelu- tai tuoteinnovaatio, perustettava yritys on hakenut kehittämisavustusta avainhenkilön palkkaukseen, tuotekehityskuluihin ja investointeihin ELY- keskukselta.

Joskus tarvitaan useampikin kehittämisavustustuki, ennen kuin tuoteperhe on skaalautuvasti valmis kv-markkinoille. Rahoittajatahot ovat alusta alkaen esittäneet yrittäjälle ja hänen tiimilleen sparraavia kysymyksiä: mikä on liikeidea, mikä olennainen kilpailuetu ja miksi meidän kannattaa tähän hankkeeseen lähteä mukaan?


“ELY:llä on yrityspalveluita miltei kaikkiin elinkaaren vaiheisiin”


Aloitusvaiheesta liikeidea voi muuttua, punaista lankaa pitää etsiä uudelleen ja tarkentaa matkan varrella. Silloin tarvitaan ulkopuolisen asiantuntijan apua analyysiin, missä vaiheessa yritys on tällä hetkellä, mihin se aikoo jatkossa ja miten sinne päästään. Monesti havaitaan, että myynti kangertelee ja on mietittävä markkinointistrategiaa uudelta pohjalta.

Kasvu voi tuoda myös tarvetta etsiä uusia osaajia TE-toimiston avustamana. Uusia osaajia voidaan kouluttaa ELY-keskuksen tuella rekry- tai täsmäpalveluilla uusiin tehtäviin yrityksessä. Työntekijöiden määrän kasvu luo uusia vaatimuksia johtamistaitoihin ja -järjestelmiin. ELY:n konsultointipalvelut ja johtamisvalmennukset auttavat tällöin.
 

Viennin käynnistämiseen on monenlaisia palveluita tarjolla

Jokaisessa ELY-keskuksessa työskentelee Team Finland-koordinaattori yhdessä verkostonsa kanssa. Team Finland-koordinaattori toimii linkkinä maakunnan ja valtakunnallisten kansainvälistymispalveluiden välissä.

Yritykselle voidaan tehdä myös tietyssä kasvun ja viennin ponnistusvaiheessa yhteinen TF-palveluehdotus, jossa Team Finland -toimijat ELY-keskus, TE-toimisto, Business Finland, Finnvera ja ulkoministeriö ovat tarjoamassa palveluitaan.


“Team Finland-koordinaattori auttaa yritystä kansainvälistymään”


Usein ongelma on palveluiden järkevässä polutuksessa, jotta edetään harkitusti. Kun yrittäjä kertoo yrityksensä nykytilanteen, suunnittelemme yhdessä juuri hänen yritykselleen sopivan palvelutarjottimen.


Kasvuyritykset käyttävät ELY-palveluita kiitettävästi

Yritysten kannattaa jakaa tietoa muille yrityksille saamistaan palveluista ja laittaa oma puskaradio soimaan. Joko sinun yrityksesi käyttää ELY-palveluita, jotta yrityksesi pysyy kisassa muita edellä?

Kun aloitin blogin vertauksella urheilukilpailusta, me julkiset yrityspalveluiden yritysasiantuntijat olemme kuin valmentajia, mutta myös mylläreitä ja ”huoltojoukkoja” kentän laidalla toivomassa menestystä osallistujille - ja myös tsemppaamassa eteenpäin, jos sitä menestystä ei nyt vielä tullutkaan.

Yhteistyöllä autamme pieniä yrityksiä ensin maakuntasarjaan ja sitten siipien kantaessa maailman markkinoille.


Kirjoittaja

Pirjo Suhonen

Kirjoittaja on Keski-Suomen ELY-keskuksen kehittämis- ja yritysasiakkuuspäällikkö rahoitusyksikössä.


Kommentointi