Blogi

Finalistiesittely Abomics Oy: lääkitys kohdilleen Geenitaltiolla

1.6.2015

Abomicsin ydintiimissä Jari Forsström, Oskari Huiskala, Timo Kovala ja Petteri Saarinen.

Varsinais-Suomen Kasvupolulta kunniamaininnan saanut Abomics Oy edistää lääketieteellisen tutkimustiedon soveltamista potilashoitoon. Vuonna 2013 perustettu yritys keskittyy erityisesti perinnöllisyyteen sekä lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen liittyvän uuden tiedon hyödyntämiseen. Tarkoituksena on tarjota potilaille ja hoitohenkilökunnalle lääkeaineiden turvallisuuteen ja tehokkuuteen liittyvää tietoa, jolloin vältytään mahdollisilta komplikaatioilta.

”Lääkeaineiden tehossa ja turvallisuudessa esiintyy yksilöllistä perinnöllistä vaihtelua, joka voidaan selvittää geenitestillä. On olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että geneettisellä vaihtelulla pystytään selittämään lääkeaineiden vaikutusten vaihteluja ihmisten välillä. Kun potilaan genotyyppi tunnetaan ja se tallennetaan Geenitaltioon, palvelu kertoo helposti ymmärrettävässä muodossa, miten lääkkeet sopivat henkilön genotyyppiin. Tämä lisää lääkehoidon tehoa ja turvallisuutta. Kodeiini ja klopidogreeli ovat esimerkkejä lääkkeistä, joiden tehoon ihmisen genotyyppi vaikuttaa”, tarkentaa Abomicsin myyntikoordinaattori Timo Kovala.

Abomicsin Lääkkeeni-applikaatio on kuluttajille suunnattu.

Muun muassa perinnöllisyyslääketieteen, genetiikan ja molekyylilääketieteen asiantuntijoista koostuvan tiimin tavoite on, että jatkossa jokainen saa sopivan, turvallisen ja tehokkaan lääkehoidon uuden geenitiedon avulla. Abomicsin ydintiimi koostuu neljästä hengestä ja kaiken kaikkiaan yritys työllistää vakituisesti kymmenen henkeä.

”Kuka tahansa voi käydä testauttamassa itsensä kumppaniverkostomme lääkäriasemilla ja testitulos tallentuu Geenitaltioon. Laboratoriosta tieto tallentuu siten, että myös potilas itse voi tarkastella tuloksiaan. Kuluttajille meillä on myös ilmainen Lääkkeeni-mobiilisovellus, jolla lääkepakkauksen viivakoodin lukemalla kuluttaja saa lääkkeen tiedot puhelimensa näytölle. Palveluvalikoimastamme GeneRx ja GeneCa sen sijaan ovat tietokantoja lääkärin päätöksenteon tueksi, joista GeneCa on erikoistunut syövän täsmälääkkeisiin. Molemmat tietokannat auttavat lääkäriä määräämään oikeat lääkkeet oikealla lääkeannostuksella oikealle potilaalle. Näin lääkäri pystyy yksilöllistämään potilaalle sopivan lääkehoidon”, Kovala täsmentää.

Mukaan Kasvu Openiin yritys päätti hakea paikallisen nuorkauppakamarilaisen suosituksesta.

”Olemme usein mukana paikallisissa tapahtumissa ja totesimme Kasvu Openin olevan hyvä tilaisuus verkostoitua paikallisten yrittäjien kanssa. Valitettava totuus on, että Suomen markkinat ovat meille liian pienet. Kasvu Openista haemmekin tukea kansainvälistymiseen.”

Abomicsin Lääkkeeni-mobiilisovelluksella kuluttajaa saa lääkkeen tiedot puhelimensa näytölle.

Kovala kertoo saaneensa mylläreiltä vinkkejä myyntiin, markkinointiin ja kansainvälistymiseen.

”Sparrauksesta saimme kokonaisuudessaan vahvistusta omalle tekemiselle. Konkreettistakin hyötyä osallistumisesta on jo ollut. Esimerkiksi ELY-keskuksen mylläri kehotti meitä hakemaan rahoitusavustusta kansainvälistymiseen, jota lopulta saimme 50 000 euroa. Lisäksi Kasvu Openissa opimme muotoilemaan viestimme kuluttajalle ymmärrettävään muotoon.”

Abomicsilla kasvuvauhti on kova ja tavoitteet korkealla.

”Yrityksessämme tapahtuu tällä hetkellä paljon positiivista kehitystä. Voi olla, että syksyllä meillä on hyvinkin erilaiset tavoitteet kuin tänä keväänä. Myös kohtaamamme haasteet ovat varmasti erilaisia kuin nyt”, paljastaa Kovala.

Kovala neuvoo tulevia Kasvu Open –kilpailijoita valmistautumaan kiitoratapäiviin huolellisesti.

”Ennen Kasvu Openiin osallistumista olisi myös syytä käydä keskustelu yrityksen avainhenkilöiden kanssa siitä, miksi osallistumme Kasvu Openiin ja mitä sieltä tavoittelemme. Yhteinen sävel helpottaa kysymysten asettelussa ja koko prosessissa ylipäätään. Pitcheihin olisi syytä valmistautua, sillä aina voi tekniikka pettää. Omasta yrityksestä pitäisi osata kertoa oleellisin kolmen minuutin aikana – ja vielä ymmärrettävässä muodossa. Henkilökohtaisesti pidin kovasti kanssakilpailija Plantuin otteesta. Plantui oli selkeästi koko yrityksenä mukana, sillä yrityksellä oli yhden kasvon sijaan koko tiimi mukana lauteilla. Jokainen tiimistä pitchasi yrityksestä omalla otteellaan ja omilla materiaaleillaan, jolloin joka kerralla oppi yrityksestä jotakin uutta”, Kovala kehuu.

Abomics kotisivut

ABOMICS yrityskorttiin

Edit 22.2.2016 Timo Kovala siirtynyt sittemmin uusiin haasteisiin.


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.


Kommentointi