Blogi

Finalistiesittely BrightCharger™: designlaturi sammuttaa ydinvoimaloita

20.10.2015

”Tavoitteena ei ole enempää tai vähempää kuin mullistaa maailma. Keksinnölläni haluan säästää energiaa maailmassa vähintään kuuden ydinvoimalan verran”, vakuuttaa BrightCharger-laturin keksijä Harri Tiainen.

BrightChargerin markkinapotenttiaalia arvioitaessa ei puhuta pienistä. Pelkästään jo internetiä käyttävien mobiililaitteiden määrän on arvioitu ylittävän tänä vuonna maapallon väkiluvun, eli reilut seitsemän miljardia.

Potentiaali on valtava. Muuramelaisen keksijä Harri Tiaisen idea toimii paitsi älypuhelimissa myös vaikkapa sähköhammasharjoissa.

”Tavoitteena ei ole enempää tai vähempää kuin mullistaa maailma. Keksinnölläni haluan säästää energiaa maailmassa vähintään kuuden ydinvoimalan verran”, Tiainen vakuuttaa.

BrightCharger on uudenlainen laturi, joka katkaisee sähkövirran syötön laitteeseen kun akku on täynnä. Virrankulutus päättyy, eikä ole vaaraa siitä, että ladattavan laitteen akku ylilatautuisi.

”Älypuhelinta, läppäriä ja tablettia tulee usein pidettyä latauksessa aivan liian pitkään. Tällainen jatkuva lataaminen kuluttaa akkua. Lopulta akku pitää varausta huonommin ja sitä pitää olla lataamassa jatkuvasti”, Tiainen varoittaa.

Konkreettista näyttöä laitteen toimivuudesta on jo.

”Lataan keksimälläni laturilla omaa kännykkää ja siinä akku kestää viisi päivää”, Tiainen kehuu.

Tiaisen mukaan muissa markkinoilla olevissa latureissa sähkövirran syöttö jatkuu niin pitkään kuin laite on laturissa. Tämän jälkeenkin virransyöttö jatkuu ainakin ylläpitovirran verran, jos laturi unohtuu kiinni sähköpistokkeeseen.

Rikkinäisen munakellon ideologia

”En ole itse ladannut mitään laitetta yön yli. Tyttöystäväni uusi Lumia hajosi reilu 6 kuukautta oston jälkeen, juuri silloin kun akkutakuu päättyi. Eikä akkua voinut vaihtaa. Ostin munakellon raksuttamaan, jottei ylilataamista pääsisi tapahtumaan. Ajastinkin oli jo itsessään rikki”, Tiainen muistelee. ”Silloin päätin, että teen oman laturin.”

BrightCharger yhdistää laturin, ledivalon ja munakellon. Ajatus laturista on syntynyt liki 20 vuoden aikana.

”Oman laturini tulisi olla energiatehokas. Siihen liitettäisiin rikkinäisen munakellon ideologia siitä, että virrankulutus ajetaan nollaan, kun lataus loppuu. Lisäksi laturin tulisi olla kaunis designiltaan”, Tiainen kertoo. ”Eikä minun laturiani käyttäessä haittaa, jos laite unohtuisi yöksi lataukseen. Laitteen latauksen päätyttyä laturi toimii joko ledyövalona, jonka sähkönkulutus on vain murto-osan ylläpitovirrasta, tai vaihtoehtoisesti laite toimii latauksen päätyttyä nollaenergialla.”

BrightCharger designlaturi sammuttaa ydinvoimaloita.

Viime vuoden loppusyksystä idea sai tuulta purjeisiin, kun Tiainen avasi keksinnölleen nettisivut.

”Ensimmäinen vuosi meni ihmetellessä, että miten keksintö toteutetaan. Nettisivut avattuani sain aikaan keskustelua, kun lähdin liikkeelle energiansäästönäkökulmalla. Vuoden vaihteen paikkeilla aloin rakentamaan tiimiä idean ympärille”, Tiainen kertoo. ”Nyt meillä on uskottava kokonaisuus. Itselläni on teknistä osaamista ja visio, muilla on osaamista esimerkiksi kaupallistamisesta.”

Nuori start-up tähtää kansainvälisille markkinoille

”Keskustelukanavat ulkomaille avattiin viime vuoden alussa. Halusimme edetä sellaisille markkinoille, joilla ei ole kilpailua”, Tiainen selventää.

Toiveissa on, että vuoden alusta BrightCharger-laturi on saatavana myös Suomessa.

”Toivon, että laturistani tulee ensimmäinen vaihtoehto kaikille mobiililaitteiden valmistajille.”

Kasvu Openista apua rahoitukseen

Kasvu Open -kilpailun myötä yrityksen rahoituspolku nytkähti eteenpäin.

”Konseptina Kasvu Open on varsin huikea. Joka ainut minuutti sparrausta on ollut meille voitto, enkä vaihtaisi hetkeäkään pois”, Tiainen kehuu.

Tiainen kertoo, että joidenkin mylläreiden kanssa keskustelut ovat jatkuneet myös kilpailun ulkopuolella.

”Ei tätä osaamismäärää pysty muilla tavoilla saamaan. Nyt meillä on käsissämme kaikki mahdollisuudet kasvun tekemiseen. Itse se pitää tehdä, joten nyt ei auta muuta kuin viedä suunnitelmat kerralla maaliin.”

BrightCharger kotisivut


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.


Kommentointi