Blogi

Finalistiesittely ControlThings Oy Ab: Mist yhdistää esineet älykkäästi toisiinsa

21.8.2015

Kuvassa: Jesper Lökfors, André Kaustell, tri. Kary Främling, Jan Nyman ja Jonna Andersson

Itä-Uudenmaan Kasvupolulla kunniamaininnan saanut ControlThings Oy Ab tarjoaa ratkaisuja sovelluskehittäjille ja laitevalmistajille. Yritys kehittää uusia Internet of Things (IoT)-konsepteja ja ratkaisuja, joilla mahdollistetaan eri sidosryhmien välisten laitteiden ja tietojärjestelmien kommunikaatio helposti ja tietoturvallisesti. Vuonna 2010 perustettu yritys on aloittanut toimintansa Ensto Enervertin alihankkijana ilmanvaihtokoneiden ohjausjärjestelmän toimittajana. Kuusi henkilöä työllistävällä yrityksellä on kehitteillä IoT-ratkaisu Mist, joka mahdollistaa suoraan laitteiden älykkään yhdistämisen toisiinsa.

”Teollisen Internetin pilvipalvelut ovat tänä päivänä yleisiä ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Suurimpana ongelmana on pilvipalveluiden yhteensopimattomuus ja työläs integrointi toisiinsa. Jokaisella laitevalmistajalla ja -tarjoajalla on oma palvelunsa, tieto on lokeroitunut eri järjestelmiin ja ne kommunikoivat huonosti keskenään”, kuvaa ControlThingsin edustaja Kristian Bäckström tämän päivän tilannetta.

Kehitystyön alla oleva Mist-teknologia on tällä hetkellä demovaiheessa. Mist käyttää laitteille standardoidun, avoimen rajapinnan, jonka avulla laitteet ja järjestelmät voivat kommunikoida suoraan keskenään.

”Käytämme kehitystyössä avoimiin standardeihin perustuvia rajapintoja, jolloin eri valmistajien laitteet ovat yhdistettävissä toisiinsa, vaikka niitä ei alun perin olisikaan toisistaan tietoisia. Viiden vuoden päästä nettiyhteydessä olevia esineitä on arviolta kolme kertaa enemmän kuin nyt eli noin 50 miljardia, joten yhteensovittamista riittää. Tulevaisuudessa Mist-laitteiden avulla voidaan yhdistää tuotantoketjut, alihankkijat ja asiakkaat saumattomasti toisiinsa”, Bäckström visioi.

Yrityksen tavoitteena on olla vuoteen 2020 mennessä markkinajohtaja esineiden välisten yhteyksien mahdollistajana. Tämän vuoden loppuun mennessä Mist pääsee todelliseen testiin kun sitä tuodaan kaupalliseen käyttöön. Avaukseen kaikkein parhaiten soveltuva käyttökohde ovat vielä etsinnässä.

”Haluamme, että ensimmäiset kaupalliset käyttökohteet ovat näkyviä ja saa Mist-ratkaisun vahvuudet näkyvästi esille. Samalla vie markkinointiamme eteenpäin. Mistiin pohjautuva demoratkaisu voisi olla esimerkiksi mobiilisovellus, jonka avulla voi jakaa vaikka sensoritietoja ja isoja tiedostoja laitteesta toiseen ilman kolmansia osapuolia tai jakaa puhelimen paikkatiedon väliaikaisesti toisen kanssa. Sellaisessa käyttökohteessa Mistin tietoturva nousee kilpailueduksi, koska nykyratkaisut edellyttävät, että tiedot jaetaan myös palveluntarjoajan kanssa. Mist-teknologian vahvin kilpailuetu on kuitenkin ratkaisun skaalatutuvuus ja järjestelmien vaivaton yhdistettävyys toisiinsa, koska laitteiden muodostama vertaisverkosto ei tunne organisaatiorajoja eikä fyysisiä etäisyyksiä. Sidosryhmät ovat yhtä helposti ja turvallisesti yhdistettävissä kuin tietojen käyttäminen omaankin tarpeeseen.”.

Kasvu Openin sparrauksesta ControlThings sai hyviä uusia kontakteja, joista on poikinut monia uusia hyviä tapaamisia.

”Tavoitteemme ovat todella korkealla. Uusien kontaktien lisäksi saimme juridista apua ja hyvää tietoa rahoitusvaihtoehdoista. Odotan, että Kasvu Openin seuraava sparrauskierros poikii neuvottelutapaamisia isojen yritysten kanssa yhteistyöstä ja lisensioinnista”, Bäckström sanoo.

Ensi vuonna Kasvu Openiin mukaan hakevia yrityksiä Bäckström kannustaa varauksettomasti.

”Sparraukseen kannattaa ehdottomasti hakea mukaan. Asiantuntijoilta saa paljon uusia ajatuksia ja kontakteja omaan kehitystyöhön.”

ControlThings kotisivut

ControlThings yrityskortti


Kirjoittaja

Jaana Seppälä

Operatiivinen johtaja, Kasvu Open


Kommentointi