Blogi

Finalistiesittely Rec Alkaline Oy (AkkuSer): kestävän kehityksen tekijä

17.6.2015

AkkuSer on kehittänyt uudenlaisen alkaliparistojen murskausteknologian vastaamaan kierrätystavoitteiden tuomiin haasteisiin. Kuva recser.fi kuvapankista.

Suomessa 26.9.2008 voimaan astunut Euroopan Unionin akku- ja paristodirektiivi on toteutunut suurimmissa EU-maissa. Direktiivi velvoittaa tuottajayhteisöt keräämään kaikki paristot ja akut niiden muotoon, kokoon, koostumukseen tai käyttötarkoitukseen katsomatta. Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolulta kunniamaininnan napannut AkkuSer on kehittänyt uudenlaisen alkaliparistojen murskausteknologian vastaamaan kierrätystavoitteiden tuomiin haasteisiin. Investointi valmistui keväällä 2015.

AkkuSer on myynyt teknologiaoikeudet tytäryhtiölleen Rec Alkaline Oy:lle, joka on jatkanut alkaliparistojen kierrätysmenetelmän kehittämistyötä.  

”Teknologiamme avulla alkaliparistojen kierrätystehokkuus saadaan nostettua yli 80 prosenttiin. Kehittämässämme menetelmässä paristojen kemiallinen käsittely tapahtuu huoneenlämmössä, jolloin energia- ja investointikustannukset ovat pienemmät sulattoteknologiaan verrattuna. Laitoksen toivotaan näkevän päivänvalon 2017”, kertoo Rec Alkalinen hallituksen puheenjohtaja Jarmo Pudas.

AkkuSerin teknologialla paristot ja kuiva-akut murskataan ja niistä erotellaan hyötyaineet, jotka palautuvat uusiokäyttöön.Teknologialla paristot ja kuiva-akut murskataan ja niistä erotellaan hyötyaineet, jotka palautuvat uusiokäyttöön.

”Nykyisellä kierrätystekniikalla voidaan hyödyntää vain murto-osa paristojen materiaaleista. Alkalimurskauslaitoksellamme Nivalassa lajitelluista alkaliparistoista erotetaan magneettinen rauta mustasta massasta. Tämä niin kutsuttu musta massa sisältää enimmäkseen sinkkiä ja mangaania, joita voidaan hyödyntää myöhemmin maanviljelyssä hivenaineina ja ravinteina”, tarkentaa Pudas.

Kasvu Open sparrauskilpailussa Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolulta kunniamaininnan saaneen AkkuSerin Nivalan alkalimurskaamo.Yrityksen toimintamalli on valmistuttuaan sellaisenaan valmis laajentumaan maailmanlaajuiseksi. Yrityksen kasvutavoitteet suuntautuvatkin kansainvälisille markkinoille.

”Saimme kuulla Kasvu Openista paikalliselta kehittämisyhtiöltä NIHAKilta. Startissa puhuttiin innovatiivisuudesta, kehittymisestä sekä kasvusta ja joten päätimme lähettää hakemuksen. Kasvu Open –kilpailuun lähdimme etsimään kumppaneita ja mahdollisia sijoittajia”, Pudas kertoo.

Kiitoratapäivät ovat olleet yritykselle eduksi.

”Neuvottelut joidenkin mylläreiden kanssa yhä jatkuvat. Tälläkin hetkellä meillä on kahdesta kolmeen keskustelua käynnissä. Finaalin mylläykseltä odotamme painotusta rahoitukseen. Olisi myös mahtava jos istahtaisi kemian alan osaaja keskustelupöytään. Eri näkökulmat omaan liiketoimintaan ovat aina tervetulleita, joten suosittelen hakemaan mukaan kilpailuun. Hakemuksen lähettäminen on nopeaa, mutta sitä ennen kannattaa miettiä miten, miksi ja mitä yritys on kilpailusta hakemassa”, neuvoo Pudas. 

AkkuSerin kotisivut

Rec Alkalinen kotisivut

Rec Alkaline yrityskortti


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.


Kommentointi