Blogi

Finalistiesittely RecyclingEnergy Int. Oy: kierrätysenergia on ainoa energia

15.10.2015

“Energiaa ei voi luoda eikä tuhota. Kierrätysenergia on ainoa energia ja tästä yhtiömme nimi”, toteaa Recycling Energy Int. toimitusjohtaja ja yrittäjä Kari Moilala.

Vuonna 2010 perustetun yrityksen juuret juontavat juurensa 1970-luvulle, kun RecyclingEnergy Int. Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Kari Moilala työskenteli Ruotsin energiapoliittista ohjelmaa laativien ihmisten kanssa. Tämä herätti Moilalan mielenkiinnon. ”Paljon myöhemmin alettiin puhumaan energian säästöstä sekä vihreästä energiasta, ja aloin tutkimaan asiaa”, Moilala kertoo.

Moilala on tehnyt uransa jäähdytykseen liittyvien asioiden parissa ja on jo aiemmin kehittänyt patentoituja teknologisia ratkaisuja. ”Niitä on viety ympäri maailmaa”, vankan kokemuksen omaava Moilala kertoo.

“Energiaa ei voi luoda eikä tuhota. Kierrätysenergia on ainoa energia ja tästä yhtiömme nimi”, Moilala toteaa. RecyclingEnergy on patentoituja teknologiapalveluita tarjoava ja lisensoiva yritys, joka on kehittänyt hyötysuhteeltaan ylivoimaisen tavan tuottaa sähköä ympäristöystävällisesti.

Polton sijaan painovoimaa

Kun James Watt noin 300 vuotta sitten kehitti höyrykonetta tuoden siihen ulkoisen jäähdyttimen, saatiin sen hyötysuhdetta parannettua huomattavasti. ”Kuitenkin Watt:n teknologiaa hyödyntäen saavutettu paras hyötysuhde on 61 %, tosin sanoen 39 % energiasta hukataan”, Moilala opastaa. “Meidän laitoksemme vertailukelpoista hyötysuhdetta ja tehokkuutta ei pysty määrittämään perinteisin menetelmin.” 

”Nykysysteemissä on paljon hyvää, mutta paljon kehitettävää. Luonto ei todellisuudessa ymmärrä, mitä materiaalia poltetaan vaan polttamisesta syntyvä hiilidioksidi on aina luonnolle rasite. Joutuessaan mereen lämmin höyry aiheuttaa erilaisia ongelmia, joista me kaikki olemme varmasti lukeneet jo riittävästi”, Moilala kertoo. ”Sen lisäksi nykysysteemi vaatii toimiakseen suolatonta vettä. Se vesi on pois ihmisten juomavedestä.” 

Hän uskoo kuitenkin höyryn voimaan. ”Mutta me käytämme hyväksi polton sijaan ainoastaan painovoimaa”, Moilala paljastaa.

Vesivoimalan toiminnassa aurinko on oleellinen. ”Konseptissamme ei myöskään tarvita aurinkoa vaan painovoimaa hyödyntäen muunnamme veden höyryksi, jolloin laitos on ulkomaailmasta riippumaton”, Moilala kertoo.

Kari Moilala Recycling Energy Int.“Laitoksemme vertailukelpoista tehokkuutta ei pysty määrittämään perinteisin menetelmin, sen tehokkuus on ääretön. Tunnetusti aurinko ei paista aina ja joka paikassa, esimerkiksi Helsingissä vuorokaudessa keskimäärin vain vajaa kolme tuntia. Mikäli sähköä on tarkoitus siirtää keskeytymättä tietty määrä ympäri vuoden 30 vuoden ajan, 19 tunnin vuorokausi- ja neljän talvikuukauden tuotantokäppi pitää varastoida kalliisiin, aika-ajoin uusittaviin akkuihin. Laitoksemme hankintahinta on 94 % edullisempi aurinkopaneeliin verrattuna, pohjoisempana tilanne on huonompi. Sama koskee tuulivoimaa“, Moilala tarkentaa.

Verkostoajattelulla kasvua

RecyclingEnergy toimii nykyaikaisesti verkostossa. Töitä tehdään insinööri- ja mainostoimiston sekä yliopistojen kanssa lähes päivittäin.

Kasvu Openiin Moilala ajautui mukaan vaimon patistamana. ”Olin keuhkokuumeessa ja matkustuskiellossa. Oli vähän tylsääkin ja vaimo vinkkasi osallistumaan. Hain mukaan ja kyllä Kasvu Open on selvästi vauhdittanut tekemistä”, Moilala kertoo. ”Lähtiessäni mukaan Kasvu Openiin oli jokunen patenttihakemus tehtynä. Nyt patentteja on kuusi”, Moilala nauraa.

Mukaan Moilala lähti puhtaasti hakeakseen uusia kontakteja ja uusinta tietoa eri rahoitusmahdollisuuksista. Tavoitteena on kotimainen, teollisen mittaluokan pilotti.

”Proto on valmiina ja tiedetään, että tekniikka toimii. Tarvitaan teollisen mittaluokan pilotti, jotta teknologiaa voidaan testata ja optimoida. Tässä mittakaavassa rahoituksen tarvekin on jo melko suuri”, Moilala vakavoituu. 

Moilala  odottaa innolla finaalia, sen tuomia haasteita ja uusia verkostoja. Kiinnostusta RecyclingEnergyn teknologiaa kohtaan löytyy runsain mitoin. Toistaiseksi kaikki kiinnostuneet ovat kuitenkin Suomen ulkopuolelta.

“Näistä mainittakoon länsimaiden suurin sähköyhtiö. Lisäksi viranomaisten turvallisuussyistä sulkemia ydinvoimaloita kiinnostaa CoolRetrofit -jälkiasennusyksikkömme. Siksi Kasvu Open toimiikin hyvänä ovien avaajana kotimaisten toimijoiden suuntaan”, Moilala kertoo.

Aikataulu merkittävän toiminnan starttaamisen osalta on vielä auki. Aiesopimus on kirjoitettu ja neuvottelut suuren kansainvälisen toimijan kanssa jatkuvat. ”Kun yhteistyökumppanin edustaja viimeksi kävi vierailulla, oli hän ladannut suuret odotukset yhteistyötämme kohtaan. Onnistuimme ylittämään ne, ja se lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen”, Moilala kertoo.

Recycling Energy Int. kotisivut
Recycling Energy Int. Facebook
Recycling Energy Int twitter


Kirjoittaja

Johanna Holkko


Kommentointi