Blogi

Finalistin esittely: BioGTS – Totaalisesti uusiutuvan energiatuotannon puolesta

26.9.2013

Kuvassa BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Ajatusketju kuulostaa kovin tutulta:
Fossiiliset energiavarat kuluvat loppuun ja energia kallistuu. Kehittyvien maiden suurkaupungit hukkuvat jätteeseen ja tukehtuvat ilmansaasteisiin. Mitä jos olisi olemassa uudentyyppisiä biojalostamoja, joiden avulla voitaisiin kustannustehokkaasti tuottaa jätteistä uusiutuvaa energiaa, liikenteen biopolttoaineita, kierrätysravinteita ja kemikaaleja? Vastauksen tarjoaa jyväskyläläinen BioGTS Oy – ja yleisö kuuntelee malttamattomana.

Kasvu Open -tapahtuman Start-up -sarjan edustaja BioGTS on hyvä esimerkki siitä, että uuden keksiminen ei ole Suomessa suinkaan ehtynyt. Bioenergiaratkaisujen ja energiatehokkaan rakentamisen asiantuntijayrityksestä nimeltään BioGTS kertoo kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki ja maalailee lisää kuvia sekä yrityksen menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

Kokonaisvaltainen ekologinen lähestymistapa kautta linjan – BioGTS

BioGTS Oy:n perustamisvuosi on 2011, mutta toimintaa kehitettiin jo ennen sitä omin voimin, yhteensä noin kolme vuotta. Taustalla on pitkän linjan yrittäjyyttä ja tuloksena on uudentyyppinen innovaatio ja laitoskonsepti, joka on suunniteltu erityisesti kehittyvien maiden tarpeita silmällä pitäen. Vientituote ja konseptin kivijalka on yhtä kuin biojalostamoteknologia, joka perustuu kustannustehokkaaseen ja helposti monistettavaan konttiratkaisuun, joka on myös skaalattavissa tarpeita vastaavaksi ja on edullinen kuljettaa määränpäähän.

Kilpailijoihin verrattuna hankinta on takaisinmaksuajaltaan lyhyempi ja pitää kustannukset kurissa, koska prosessi ei kuluta puhdasta vettä. Muutenkin veden kulutus on totuttua teknologiaa vähäisempää. Siinä missä kilpailijoiden ratkaisut perustuvat tapauskohtaisiin, raskaisiin projektitoimituksiin voidaan BioGTS:n pakettiratkaisu monistaa paikkaan kuin paikkaan. Ekologisuus tuntuu siis myös asiakkaan kukkarossa.


Autotallista rohkeasti maailmalle – kotipaikka Keski-Suomi

Voiko nostalgisvetoisempaa kuvaa olla, kuin se että yrityksen toiminta alkaa omakustanteisesti autotallista, ja projekti etenee välivaiheessaan siihen, että toimitusjohtajan vapaa-ajalla valmistamalla biopolttoaineella lämmitetään omia kiinteistöjä ja tankataan omat autot? Ja miksi oikeastaan tyytyä tuomaan ratkaisuja pelkästään lähialueen tarpeisiin, kun voi antaa vastauksia esimerkiksi Kiinan ja muiden kehittyvien maiden suurkaupunkien suorastaan huutavan suureen tarpeeseen.

Tästä huolimatta BioGTS ei ole myöskään unohtanut omaa lähiympäristöään, sillä tavoitteena on aloittaa biojalostamolaitoksen rakentaminen Laukaaseen, mitä pikimmin. Valmiina laitos tuottaa noin 850 000 litraa biodieseliä vuodessa, eli noin 700 - 800 henkilöauton vuotuiset, vihreät polttoaineet.

Yrityksen nettisivujen näkymä aukeaa rohkeasti englanniksi. Toinen vaihtoehto on kiina. Jyväskylän konttorin lisäksi Kiinassa on kaksi toimipistettä ja yhteyshenkilönä toimii herra Li Ming. "Teknologia on uutta ja keväällä 2013 aloitettiin hankkeen ensimmäiset, kaupalliset projektit Kiinassa", kertoo BioGTS:n Annimari Lehtomäki, jonka tavoittaa Jyväskylästä. Kaiken kaikkiaan BioGTS:n ydintiimiin kuuluu tällä hetkellä viitisen henkilöä ja luku on kasvujohteinen.  Kiinassa ollaan operoimassa EcoCity -hankkeessa, joka lyhyesti auki luettuna tarkoittaa kokomaisvaltaisesti ekologista kaupunkisuunnittelua ja -toteutusta. Toistaiseksi BioGTS:n markkinointitoimenpiteet on keskitetty lähinnä Suomeen, Kiinaan ja Brasiliaan, mutta kysyntää löytyy lupaavasti myös ympäri maailmaa.

Kasvu Open ja BioGTS – vipuvoimaa kansainvälisyyteen

BioGTS on nuori yritys, jonka liiketoiminta on lähtökohtaisesti kansainvälistä ja tähtää voimakkaaseen kasvuun. "Halusimme osallistua KasvuOpeniin, koska uskoimme, että ajankohta tämän tyyppiselle sparrausprosessille on voimakkaan kansainvälisen kasvun kynnyksellä olevalle yrityksellemme erityisen hedelmällinen", summaa kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki ja syventää sparrausprosessin antia. "KasvuOpen-sparraus on tarjonnut meille loistavia mahdollisuuksia itsemme haastamiseen, yrityksen ja liiketoiminnan systemaattiseen kehittämiseen, kansainvälistymisen ja kasvun haasteiden selättämiseen sekä verkostoitumiseen".

Kun yhtälöön kun vielä lisätään Kasvu Open -sparraajilta saadut, kokemukseen perustuvia neuvot, näkemykset ja rakentava kritiikki, on BioGTS pystynyt soveltamaan  sparrauksen tuloksia päivittäisessä tekemisessä ja työstämään Kasvu Openin kautta syntyneitä verkostoja aktiivisesti eteenpäin. Aktiivisuus tarkoittaa BioGTS:lle käytännön steppejä ekologisempaa maailmaa kohti - myös jatkossa.

Lisätietoja: http://www.biogts.com/Kommentointi