Blogi

Finalistin esittely: Hiio hoi - kohti kasvua merimiesasenteella

27.6.2013

Tuulta purjeisiin ja kohti tulevaisuutta! Aarresaaren yrittäjäkaksikko Janne ja Olli.

Kasvu Open -kilpailun finalistiyrityksen Aarresaari-päiväkotien ideologinen pohja on muokkautunut lähemmäs 20 vuoden toiminnan aikana persoonallisesti omansa näköiseksi, sekä temaattisesti että toiminnallisesti ja visuaalisesti. Yrityksen konsepti on kasvava ja kysytty päivähoidon piirissä. Kasvu Openista aarresaarelaiset hakevat tukea yrityksen operatiiviseen kehittämiseen sekä vastauksia kasvun kysymyksiin.

Aarresaari-päiväkodit sisältää viisi eri päiväkotiyritystä, jotka hallinnoivat kahdeksaa päiväkotia. Yrityksessä on tällä hetkellä yhteensä 62 työntekijää ja 420 lasta, "piraattilaivojen miehistön jäseninä". Kasvu Openille Aarresaari-päiväkodeista kertoo finalistiyrityksen yrittäjäkaksikon toinen edustaja, päiväkodin omalla termistöllä "varustaja" Janne Jukarainen.

Tehdään toisin kuin muut – näin erottaudutaan päiväkotibisneksessä

Jyväskylän yliopiston luentosalissa C3 se ajatus sitten syntyi kun lastentarhanopettajan koulutusohjelman kurssikaverit Janne Jukarainen ja Olli Liimatainen istuivat tapansa mukaan takapenkillä – "Olisipa mukavaa jos olisi oma päiväkoti." Samaan aikaan käsiin osui raportti, jossa pohdittiin voisiko jokin olla toisin päivähoidossa. Hätäisesti luettuna otsikko kuului "Voisiko kaikki olla toisin päivähoidossa" – niin miksikäs ei?

Opintojen jälkeen Olli jäi päivähoidon yrittäjäkurssille Jyväskylään ja Janne suuntasi alan töihin kotiseudulleen Mikkeliin. Luentosalin takapenkillä viritetty toimintamalli musiikki- ja liikuntavetoisesta päiväkodista saikin tuulta purjeisiin, ja Olli soitti ystävälleen: "Tule äkkiä Jyväskylään, nyt pannaan päiväkoti pystyyn!".

- Yrityksemme alkumuoto oli vuonna 1994 perustettu Aarresaari-kerho, jossa kokeilimme liikuntaa ja musiikkia, pienellä rahalla toimimista ja sitä, osataanko yleensäkin työskennellä yhdessä. Aarresaaren idea syntyi syventäviin opintoihimme kuuluneesta Aarresaari-klassikkonäytelmän toteutuksesta, kun päätettiin kerrankin tehdä lapsille jotain rouheampaa, selvittää Janne tarinan kulkua.

Lapsilta saatu palaute herätti innostuksen, että tässä on nyt käsillä "jotain enemmän" ja niin Aarresaaren viitekehyksestä muotoutui koko tulevaa päiväkotitoimintaa kannatteleva kivijalka, joka on pysynyt tähän päivään saakka. Merirosvoestetiikka on näkyvillä ja puhekielessä eletään purjehdus- ja seikkailuelämää. Musiikin läsnäolo on päivittäistä laulamisen ja musisoinnin muodossa. On seikkailua, ryhmien toimimista samoissa tiloissa, liikunnallisuutta ja yhdessä tekemistä. Kaikki tämä toiminta tähtää siihen, että toiminta on ilon kautta tapahtuvaa, oman itsensä näköistä, sekä totuttuja rakenteita ja hierarkioita ehkä hieman haastavaakin, vaikkakin toiminta noudattaa opetussuunnitelmia. Elinikäisen liikkumisen ja ilon synnyttäminen ei kuulosta tavoitteena lainkaan hassummalta!

Kehityksen kulmakiviä – itselle mieluisan työpaikan kautta kasvuun

- Ensimmäinen päiväkoti perustustettiin vuonna 1995. Aluksi syy oli tehdä itselle työpaikka, jossa voi toimia haluamallaan tavalla – niin kuin itse kokee oikeaksi, kuvaa Janne. Toimintamallia hierottiin ja kehitettiin nykyiseeen muotoonsa kahdeksan vuoden aikana. Tyyli poikkesi jo startissa totutusta. Muun muassa perinteistä ryhmäjakoa ei ole tänäkään päivänä olemassa, vaan olemme yhteisissä, toimintoja varten suunnitelluissa tiloissa.

Vuoteen 2003 tilauspaine kasvoi niin suureksi, että perustettiin toinen päiväkoti, jonka toimintamalli muokkaantui luonnollisesti hieman erilaiseksi kuin ensimmäisen. Tästä syystä laadittin laatukäsikirja, jonka ohjeistamana toimintaa on voitu jalkauttaa myös uusiin yksiköihin sitä mukaan kun kysyntä on kasvanut.

Vuonna 2006 yrityksemme alkoi laajentumaan yhden uuden päiväkotiyksikön vuosivauhdilla. Laivasto alkoi olla pian niin suuri, että se vaatii jo vankan operatiivisen pohjan, ohjeistuksen ja konseptoinnin. Tuli aika miettiä asioita isomman yrityksen näkökumasta. Aarresaaren perustajat ovat aina pitäneet haasteita tervetulleina.  - Ajatus siitä, että pääsemme tekemisiin Kasvu Openin sparrauksen kautta alan huippuosaajien kanssa ja tuulettamaan omia pohdintojamme, sopii vallan mainiosti Aarresaaren purjehdusaikatauluun juuri nyt, kiteyttää Janne.Kommentointi