Blogi

Finalistin esittely: Hymatic Oy – Turvallisuus, varmuus ja taustalla vankka yrittäjätarina

8.10.2013

Hymatic Oy:n toimitusjohtaja Jyri Vaherto

Kukapa meistä haluaisi työpöydälleen viallisen tuotteen. Pienikin virhe tai poikkeama trukin työrutiinissa saattaa aiheuttaa liikuteltavassa lastissa vaurioita, jotka voivat lisätä merkittävästi kustannuksia, vaikeuttaa toimitusvarmuutta ja jopa asettaa liiketoimintaa kyseenalaiseksi. Kasvu Openin finalisti, teknologiayritys Hymatic haluaa varmistaa, että näin ei käy – yli 20 vuoden kokemus toimialasta taustalla.

Hymatic Oy – pitkän matkan monitoimiosaamista

"Elettiin 90-luvun alkua kun tulin tähän firmaan tuoreet insinöörin paperit taskussa. Jokin siinä synkkasi välittömästi Timon kanssa ja ryhdyttiin yhdessä hommiin", hymyilee Hymatic Oy:n toimitusjohtaja Jyri Vaherto kahvikupin takaa, kun hän kertoo tarinaa sekä yrittäjyydestä että ystävyydestä. Kekusteluhetken kuluessa selviää, että Vaherto siirtyi luotsaamaan yritystä vuonna 1998 ja toiminnassa on vakituisesti kaksi henkilöä. Tämän lisäksi alinhankintaketjusta löytyy tarvittaessa enemmänkin reserviä, varsinkin koodaajaosaamisen puolella.

Pitkän ajanjakakson pohdinta trukkien ohjausjärjestelmien kimpussa johti aikojen saatossa aivomyrskyyn, joka on nykyisen Hymaticin päälause: teknologiaratkaisu, joka ohjaa trukin toimintaa tai antaa informaatiota. Tämä minimoi virheliikkeitä ja siten vaurioiden määrää niin, että rahaa säästyy ja tyytyväisyys lisääntyy. Oleellisia ovat pitkät asiakassuhteet ja yhteistyö, eli haastateltavan sanoin: "Kun homma toimii ja pystytään auttamaan asiakkaan trukkikäsittelyä, jossa tärkeintä on kuljettajan työn helpottaminen, niin tämä tuntuu hyvältä ja antaa tekemiselle merkitystä".

Parin vuosikymmenen matkalla Vahertolle on selkiytynyt myös oman tekemisen asenne. "Vaikeata tässä on kuvitella itseään pelkästään tietokoneen taakse suunnittelemaan vaan tuntuu, että on päästävä myymään ja tietysti testaamaan ja kehittelemään meidän laitteita". Monitoimimies Vaherto näkee mielessään kuvan, jossa automatisoidut trukit ovat saumattomasti osa toimivaa ja monitoroitua logistiikkaketjua – lähes täydellinen maailma, jossa Hymatic on sekä valmistaja, konsultoija, asentaja että tuotekehittelijä. Tässähän sitä monitoimiosaajalle työtä riittääkin!

Hymatic – maailma odottaa nurkan takana

Hymatic toimii business-to-business -periaatteella ja asiakkaita ovat esimekiksi trukkien valmistajat ja satamat. Helpoksi innovaatiohankinnan tekee se, että asentaminen onnistuu minkä tahansa valmistajan trukkiin. Se on myös luotettava, havainnollinen ja jopa edullinen ratkaisu. "Temppu onkin siinä, miten päästä juuri niiden isojen kanssa saman pöydän ääreen, koska omaan vahvuuteeni kyllä kuuluu se kun keskustelen kasvotusten, niin asioita alkaa yleensä tapahtua", kertoo Hymatic Oy:n Vaherto ja miehen kasvoille leviää lämmin hymy.

Tällä hetkellä iso askel ja määränpää on saada jalansijaa USA:n markkinoilla, jossa on paljon mahdollisuuksia jos kykenee lunastamaan lupaukset ja pääsee keskusteluyhteyteen. "Itseä on kyllä todella lämmittänyt, kun keskusteluissa ostaja on todennut palvelun ja kehitystyön ainutlaatuisiksi, joille ei tällä hetkellä oikein vastaavuutta löydy, vaikka kysyntää kyllä olisikin", Vaherto kertoo ja toteaa tuoreen USA:n  patentin lisäävän mahdollisuuksia maailman valloitukseen. Lyhyesti sanottuna Hymaticissa eletään ratkaisevan kutkuttavia aikoja.

Kasvu Open ja konkretia – Hymatic Oy:n matkaeväät

Hymaticin tarina on kertomus myös asialleen täydestä sydämestä antautumisesta. "On tullut otettua suuria riskejä, mutta koko ajan takataskussa on ollut osoittaa oikeaa osaamista, ei pelkästään suunnitelmia", Hymatic Oy:n toimitusjohtaja Jyri Vaherto täsmentää ja näyttää kuvasarjaa, jossa komeilee rivistö vakuuttavan näköistä Hymaticin tuoteperhettä.

Vaherto kokee Kasvu Openin parhaimmillaan antaneen konkreettisia eväitä eteenpäin. "Nyt ei ole kaivattu enää liiallisia maalailuja, vaan esimerkiksi vinkkejä siitä miten viestiä tätä meidän konseptia", alleviivaa Vaherto ja viittaa suoraan kansainvälisten markkinoiden haasteeseen. Samalla ulkopuolinen näkemys on ollut erittäin tervetullutta. "Vahvistusta omalle tekemiselle ovat antaneet sparraajien kommentit siitä, että konsepti on valmis maailmalle", Vaherto summaa ja miehen olemuksesta näkyy edelleen sekä halu, palo että usko yrittäjyyteen – Hymatic Oy:n matkaeväät ovat valmiit.Kommentointi