Blogi

Finalistin esittely: StuntFreaks Team Oy – Liiketoimintaa kumin palamisesta

13.9.2013

Kuulostaa hyvin rohkealta perustaa yritys stunt-moottoripyöräilyn ympärille. Ensimmäistä kertaa tavatessa StuntFreaks Teamin nuoret sankarit suorastaan pursuavat energiaa ja intoa. Kyseessä on Kasvu Openin 2013 finalisti, Start-up -sarjan yritys jonka Facebook -sivut ovat täynnä toimintaa, savuavia renkaita ja räjähtäviä alkuja.

Toinen Kasvu Openin kiitoratapäivä on takana, seuraava tulossa ja haastattelu sovitaan StuntFreaks Teamin toimitusjohtajan Juha Ruokolaisen kanssa, kiireisen kuvauspäivän tauolle. Päällimmäisenä ajatuksissa onkin muutama kysymys: mikä oikein on StuntFreaksien "villakoiran ydin" ja mitä osallistujalla mielessä kiitoratapäivien osilta?

Ytimessä ollaan – haaveena saada harrastuksesta ammatti

StuntFreaksin ydintoiminta on tiivistetyn maanläheisesti ilmaistuna stunt-moottoripyörilllä tehdyt huimat temput, erilaisiin yleisötapahtumiin ja tilaisuuksiin, sekä videotuotantojen toteuttaminen ja fanituotteet. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi t-paidat ja hupparit. Alun lähtökohtana on ollut saada sponsotitoiminnan kautta rakasta moottoripyöräharrastusta halvemmaksi ja siitä eteenpäin on keskitytty kehittämään toimintaa enemmän yritystoiminnan suuntaan. "Jatkossa toivotaan että fanituotepuoli alkaa vetämään, että ei tarvitse aivan koko aikaa olla ajamassa ja tien päällä", toteaa Juha toimeliaan oloisena ja huomauttaa että tämän päivän mielenkiintoiset kuvaukset jatkuvat vielä haastattelutilanteen jälkeen.

"Aluksihan me tehtiin ajokeikkaa aivan ilmaiseksi, harrastuspohjalta ja rakkaudesta lajiin, mutta sitten kun väki kysyi esiintymään ja ruvettiin saamaan rahaakin niin mietittiin että mikä ettei – tästähän voi tulla ammatti ", muistelee StuntFreaks Teamin nokkamies ja jatkaa kertomista. Yrityksessä on tällä hetkellä kolme toimijaa, mutta ajajakatraasta löytyy kaiken kaikkiaan kahdeksan vauhtiveikkoa, jotka uskovat alan kannattelevan myös rahallisesti. Tällä hetkellä on päästy tilanteeseen, jossa pystytään maksamaan palkkoja, mikä on tietysti hyvä, koska alussa keskityttiin pelkästään toiminnan ja yrityksen kehittämiseen. Suunta ja toive on päästä kehittymään yrityksenä ja jalostaa toimintaa, edelleen.

Erottautumisen kaasukahva – joukossa on voimaa

StuntsFreaks on saanut esiintymiskeikkoja sen suurempia aikaa myyntiin laittamatta. "Tähän mennessä kysyntää on riittänyt myymättäkin, mutta nyt tarvitaan myös myyntiä ", tiivistää Juha Ruokolainen yrityksen nykytilaa. Kilpailua alalta löytyy kyllä löytyy Suomesta ja Euroopasta, mutta taustalla on useinmiten yksittäinen ajaja eikä yritys tai tiimi. "Kilpailua ei oikestaan tässä mittakaavassa ole ja toiminnasta tulee väkisinkin omalaatuista, jos Euroopasta löytyy noin kaksi muuta tiimiä ". Stunt-ryhmän viesti leviää myös netin ja medioiden kautta. Ryhmän uusimpiin kuuluvan kuvan näki netissä 350 000 ihmistä ja tuotos sai lähemmäksi 11 000 tykkäystä. Taustalla löytyy siis suurta ostopotentiaalia, vaikkapa ne fanituotteet mielessä. Tahtotilana nimittäin on että tulevaisuudessa StuntsFreaks Team on myös kansainvälisesti tunnettu yritys ja toimija  – vauhti kun on kovin kansainvälinen kieli.

Joukon yhteistyö tarkoittaa toimintaa myös laitevalmistajien ja jälleenmyyjien suuntaan. Joissain tapauksissa sponsoritoiminta kotiuttaa varusteita ja laitteita, mutta myös rahasopimuksia on olemassa. Tässä mielessä tyylikäs ja onnistunut näkyvyys videoilla ja tapahtumissa on ehdottomasti hyvä asia, eivätkä ne varusteetkaan aivan ilmaisia ole, jos niitä lähtee ostamaan omalla rahalla.

Suunta on muuttunut ja kiteytynyt – kiitos myös Kasvu Openin

StuntFreaks Teamin suunta on hioutunut koko ajan, matkan kuluessa. Yritys on reilun vuoden ikäinen. Yritystoiminnan kysymykset nousivat tapetille noin puoli vuotta sitten ja tilaisuus päästä Kasvu Openiin osui juuri oikeaan ajankohtaan. "Ensimmäisen Kasvu Open -tapahtuman jälkeen oltiin aivan sfääreissä ja pää pyörällä nostatuksesta, mutta toisella kerralla päästiinkin jo sopivasti yrityksen strategian kehittämiseen", vastaa Juha kun kysytään Kasvu Openin kuulumisia ja jatkaa.

"Me on saatu muutama hyvä kontakti ja Kasvu Openin myllärin Mikko Kalliolan kanssa palaveeratessa on kehitetty ja kasvatettu konkreettiseen tekemisen ja myynnin työkaluja – ei pelkästään niitä  tulevaisuuden haihatuksia ". Seuraavan Kasvu Open tapahtuman antia StuntFreaks Teamin toimitusjohtaja ja kuski Juha Ruokolainen odottaa hyvillä mielin. "Suurin anti on ollut usko siihen että tästä tulee oikeaa yritystoimintaa ja toivon että mahdollisimman moni yritys pääsisi sparraukseen mukaan", lausuu Juha kiitokset ja jatkaa kuvauspäivän operointia – kiitoratapäivän aattona.Kommentointi