Blogi

Kasvu on pitkäjänteistä tekemistä

29.4.2015

Kuva: Mauri Ratilainen

Yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin tuomarit Anne Berner ja Marika af Enehjelm kannustavat yrityksiä ottamaan kunnianhimoisia tavoitteita ja tekemään niiden eteen töitä.

Kaiken taustalla on timanttinen liikeidea.

–  Usein hyvän liikeidean tausta on se, että yritys tuntee jonkin toimialan tai asiakassegmentin äärimmäisen hyvin ja pystyy tarjoamaan sinne jotain uutta. Idean on oltava sellainen, että sen vuoksi kannattaa laittaa paljon likoon, Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n toimitusjohtaja af Enehjelm sanoo.

Hyvät suunnitelmat ja niiden testaaminen tulevat heti liikeideasta seuraavina. Hyvä happotesti suunnitelmille on kyky rahoittaa kasvua kassavirralla.
– Rahoituksesta on tehty turhankin iso pullonkaula. Moni jo lähtökohtaisesti ajattelee, että rahoitus tulee olemaan ongelma, hallitusammattilaisena toimiva Berner sanoo.

– Kasvu vaatii systemaattista tekemistä ja oikeiden kasvun askelmien hahmottamista. On oltava iso visio, jonne mennään, ja sitten pienemmät askelet, joita pitkin sinne pääsee. Iso kasvu ei tule vuodessa, vaan se tehdään pitkäjänteisesti, af Enehjelm kuvailee.

Kasvu on vastuuta unelmien toteuttamisesta

Tärkeä kasvun taustalla oleva tekijä on sattuma. Se voi avata ovia, joista yrittäjä ei itse edes tiennyt.
– Sattuma ei osu kohdalle omien seinien sisällä. Uteliaisuus, osallistuminen ja aktiivisuus lisäävät sen todennäköisyyttä valtavasti, Berner sanoo.

– Toivoisin, että yrittäjät nostettaisiin kansallissankareiden asemaan. He ansaitsevat laajapohjaista arvostusta siitä, että laittavat itsensä likoon ja ottavat riskejä. Kasvuyrittäjille voisi perustaa vaikka oman juhlapäivän, Kansallisen onnistumisen päivän. Jokainen saisi luvan kanssa iloita omista ja muiden onnistumisista, sanoo af Enehjelm.

Yritysten vastuu Suomen talouden kääntämisestä rajoittuu niiden oman tuloksen tekemiseen. Se on myös vastuuta omien unelmien toteuttamisesta, onnellisuudestakin. Jotta tulosta tulee, kunnianhimon tasoa ja rohkeutta tarttua tekemiseen on nostettava. Vaatimattomuus ei kaunista eikä kasvata.

– Ei kenellekään voi määrätä, että nyt otat riskin. Kannustan talkoohenkeen, joka kilisee myös omaan kassaan. Nyt kasvamaan kaikki, jotka kynnelle kykenevät. Viime vuonna Kasvu Openissa näin paljon tosi lupaavia firmoja, jotka olivat liikkeellä oikealla asenteella. Tavoitteisiin voisi kirjata nollan tai kaksi lisää, af Enehjelm sanoo.

Tekstin pidempi versio on julkaistu helmikuussa 2015 ilmestyneessä Kauppakamarin jäsenlehdessä.


Kirjoittaja

Reetta Mikkola

Reetta Mikkola toimii viestintäkonsulttina Medita Communication Oy:ssä, muun muassa teknologiayritysten markkinointiviestinnän parissa. Hän on tehnyt myös Kasvu Openin sisältömarkkinointia.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, kasvuyritys


Kommentointi