Blogi

Kasvu Open: Kilpailu itseään vai toisia vastaan?

16.11.2017

MedKit Finland on kahtena vuonna ollut toimitusjohtaja Minna Åman-Toivion johdolla Kasvu Open finaalissa.

Olen osallistunut Kasvu Open -kilpailuihin kaksi kertaa MedKit Finland Oy:n kanssa. Ensimmäisen kerran 2015 ja toisen kerran nyt vuonna 2017.

Miksi osallistua kilpailuun ja vielä kaksi kertaa?

Alun perin lähdin uteliaana kasvuyrittäjänä tutkimana, mistä Kasvu Open -hypessä on oikein kyse. Osallistuin vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolkuun. Onnistuin voittamaan tuon maakunnallisen kisan ja jatkoin sieltä vaiheiden jälkeen Jyväskylän Kasvun Karnevaaliin eli finaaliin. Finaalissa onnistuin saamaan sekä Nordean Growth -palkinnon että Team Finlandin kasvupalkinnon. Palkinnot olivat ihan parhaimpia, nimittäin lisäoppia juuri rahoitukseen ja ulkomaankaupan kasvuun.

Välivuonna 2016 seurasin toki Kasvu Openia ja olin myös Karnevaalissa mukana sparraamassa kavereiden yrityksiä finaalissa.

Tänä vuonna, hieman myös omaksi yllätyksekseni, osallistuimme maakuntakasvupolun sijaan Kohti yrityskauppaa -Kasvupolkuun yritys myyntikuntoon -osioon. Voitimme sen  Espoossa ja pääsimme finaaliin Jyväskylään. Lokakuun lopussa olleesta finaalista saimme juuri sen mitä halusimme eli meidät valittiin 15 kasvuyrityksen joukkoon, jotka saavat lisäoppia rahoituksesta.

Näin kuvaten Kasvu Open on ollut terveydenhuollon tavarantoimittajalle MedKit Finland Oy:lle pelkää voittamista ja mainetta, kunniaa ja palkintoja. Näinkin voisi sanoa, MUTTA nämä eivät ole niitä kaikkein tärkeimpiä asioita mitä matkalta jäi mukaan.

Kasvu Open on yrittäjän kasvuprosessi

Kasvu Open kisaan lähteminen ja siellä eteneminen on systemaattinen prosessi Prosessin aikana kisa on kovinta itsesi kanssa: joudut viilaamaan yritysesitystä eli pitchaustasi kymmeniä kertoja, lopulta onnistut kahteen tai kolmeen minuuttiin kertomaan mistä liikeideassasi on kyse, minkä ongelman se ratkaisee, millä tiimillä se tehdään ja miten ja erityisesti millaiset on liikeideasi kasvunäkymät.

Muiden kasvuyrittäjien lisäksi kohtaat prosesseissa mylläreitä. Myllärit antavat oman osaamisensa maksutta käyttöösi ja haastavat sinua kaikesta mahdollisesta aina tunnusluvuista, hinnoittelusta, omistajastrategiaan asti. Juuri mylläys on mielestäni koko prosessin arvokkainta antia. Olen itse sanonutkin, että mylläys päivänä ei fööniä tarvi kun vastapäätä istuu kokenut yrittäjä joka haastaa sinua ja valitettavasti useimmiten siinä ’tukka tärisi’, mikä oli ihan parasta.

Myllärinä voi olla kokenut kasvuyrittäjä, rahoitusekspertti, asiantuntija esimerkiksi Finprosta, Tekesistä tai Nordeasta. Jokaisesta oppii jotain ja kun päivässä kävimme neljä mylläystä läpi niin siinä tiesi, että tekemättömien töiden lista oli pidentynyt huomaamattomasti.

Kasvu Openissa kohtaa väistämättä kymmeniä ihmisiä hyvin eri aloilta eri rooleissa. Kuten muuallakin elämässä niin myös tässä löytää selvästi matkakumppaneita tälle kasvumatkalle. Nytkin pidän yhteyttä useampaan kilpakumppaniin, mylläriin jne.

Tärkein anti

Ehdottomasti tärkein anti on oppi ja kokemus, mikä tulee sparrauksen aikana eteen. Lisäksi verkostot, rohkaistuminen ja esiintymisvarmuus. Voisin jopa sanoa, että kasvaminen yrittäjänä vertaisten kasvuyrittäjien joukossa.

Jos edes osan siitä tsemppaamisesta ja toistensa kannustamisesta saisimme käännettyä liiketoiminnan vauhdittamiseen, on kansakuntamme tulevaisuus turvattu. Miettikää mikä voima ja energia on, kun lokakuun lopussa vajaa 2000 kasvuyrittäjää kokoontuu Jyväskylään vuosittain. Se on kokemisen arvoista.

Kiinnostunut, mutta …

Jos yhtään mietityttää kehtaanko laittaa hakemusta, niin siinä vaiheessa olisi jo pitänyt hoitaa asia kuntoon. Ja jos päättää olla laittamatta lipuketta kisaan, niin kannattaa tulla Karnevaaliin Jyväskylään lokakuun lopussa joka tapauksessa. Nimittäin oma viime vuoden kokemus oli se, että sain todella paljon irti osallistujana, koska voin itse päättää mitä sessiota kuuntelen, ketä vedän hihasta ja ketä tapaan Brellassa eli liike-elämän speed date -palvelussa.

Jos uteliaisuus heräsi, niin ehdottomasti mukaan, haku on auki…

MedKit Facebookissa  
MedKit Linkedinissä


Kirjoittaja

Minna Åman-Toivio

MedKit Finland Oy:n toimitusjohtaja Minna Åman-Toiviolla on yli 25 vuoden kokemus julkisesta päätöksenteosta sekä toiminnasta yksityisen ja kunnallisen sektorin rajalle sijoittuvien yhtiöiden hallituksissa ja johtokunnissa. Hänellä on vahva tausta yrittäjänä, liikkeenjohdon ja tietotekniikan kouluttajana sekä erilaisten kehitystehtävien vetäjänä. 
 

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvuyritys, sparraus


Kommentointi