Blogi

Kasvu Open siivittää Pohjois-Savon yrityksiä kasvuun

6.3.2014

Kasvu Open on kaikille yrityksille avoin ja maksuton prosessi, jossa liike-elämän asiantuntijat tukevat kasvun haasteissa. Kasvu Open alkaa Pohjois-Savossa 31.3. Kasvupolku-starttitapahtumalla, jossa alueen omat liike-elämän osaajat käärivät hihansa yritysten hyväksi.

Kasvu Openissa kohtaavat yli 500 kokeneen yritysjohtajan osaamispääoma ja 150 kasvunälkäisen pk-yrityksen uudet raikkaat ideat. Kasvu Openin tavoite on auttaa yrityksiä kasvuun. Parhaat kasvajat palkitaan, mutta kaikki voittavat. Nyt on aika ilmoittaa oma yritys kasvamaan ja verkostoitumaan Kasvu Openiin.

“Kasvu Open täydentää alueellamme jo aiemmin tehtyä hienoa työtä kasvuyritysten löytämiseksi ja kehittämiseksi. Sekä Kasvu Openin, että Golden Gavian ja nyt aloittaneen Kuopion alueen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan yhteisenä tavoitteena on kannustaa yrityksiä kasvamaan. Kasvu Open on mahdollisuus verkostoitua, saada huippuasiantuntijoita yrityksen käyttöön ja miksei myös menestyä itse kilpailussa. Tavoitteemme on valaa uskoa tulevaan”, sanoo Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi.

Kaikki osallistujat saavat hyödyllisiä kontakteja, keinoja kirkastaa strategiaansa, kehittää osaamistaan ja tilaisuuksia kohdata rahoittajia, sijoittajia ja mahdollisia kumppaneita. Raadin valitsemat voittajat pääsevät heitä varten suunnitellulle kansainvälistymismatkalle tapaamaan uusia kontakteja.

”Kuopio Innovationin perustehtävä on tukea kasvuyrittäjäksi aikovia liikeidean kehittämisessä ja liiketoiminnan suunnittelussa. Haluamme tukea yrityksille syntyvien kasvualustojen syntymistä ja luoda menestykselle mahdollisimman hyvät eväät. Siksi olemme mukana Kasvu Openin toteutuksessa. Haluamme toivottaa yritykset mukaan kasvun matkaan!” toteaa Kuopio Innovationin toimitusjohtaja Heikki Helve.

Kasvu Open -prosessi perustuu Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja yritysten yhdessä kehittämän kasvuun kiihdyttävään malliin, jossa yritysten tueksi tuodaan laaja-alainen ja korkeatasoinen liike-elämän asiantuntemus. Jokainen yritys tuo prosessiin omat haasteensa, joihin etsitään ratkaisuja kasvotusten asiantuntijoiden kanssa.

”Itä-Suomen hallituspartnerit tuovat omaa kokemusosaamistaan myös KasvuOpeniin lähtevien yritysten käyttöön. Odotamme innolla tapaamisia kasvunälkäisten yritysten kanssa Kasvupolun yhteydessä järjestettävissä kiitoratapäivissä. Rohkaisemme Pohjois-Savon yrityksiä mukaan! Osallistumisen kynnys on matala ja kokemusjohtajia tavatessa helposti innostuu oman yrityksensä uudistumisesta” haastaa Hallituspartnerit Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Pertti Haapakorva. 

“Suomi tarvitsee kasvavia yrityksiä. Kasvusta haaveilevat yritykset tarvitsevat konkreettista ja asiantuntevaa tukea. Kasvu Open vastaa innostavasti tähän huutoon”, sanoo EK:n johtaja Leena Mörttinen.

Kasvu Open nosti yrityksen uudelle tasolle

“Kasvu Open vauhdittaa kasvua todistetusti. Aiempien vuosien osallistujien menestys on paras kiitos järjestäjille”, toteaa tapahtumaa Kasvu Open johtaja Uljas Valkeinen.

Vuosi sitten VRT Finlandin väki tiesi, että heidän vedenalaisten rakenteiden kaikuluotauksen teknologialleen on kysyntää. Kasvusuuntakin oli selkeä, mutta kahden insinöörin yrityksessä avoimia kysymyksiä esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisestä ja markkinoinnista oli paljon.

Osallistuminen Kasvu Open -kilpailuun toi itsevarmuutta ja keinoja markkinan laajentamiselle. Työ menestyksen eteen oli tehtävä itse, mutta se oli VRT:lle ilo, kun oikea suunta oli löytynyt. Sopivimmat liike-elämän asiantuntijat ovat VRT Finlandin tukena myös kisan päätyttyä. Myös rahoittajakontakteista on ollut ja on jatkossakin konkreettista hyötyä.

Viime vuonna VRT Finland sai myynnin tueksi kaksi myyntiagenttia kotimaan ulkopuolelle. Tämän vuoden aikana henkilöstön on tarkoitus kasvaa kahdesta kuuteen.

“Kasvu Open -vuosi tuplasi liikevaihdon. Tapasimme Kasvu Openissa ihmisiä, joiden avulla yritys pystyi nousemaan seuraavalle tasolle. Varmasti joskus olisimme siihen itsekin pystyneet, mutta tämä prosessi nopeutti kasvua merkittävästi“, sanoo VRT Finlandin toimitusjohtaja Kirsi Hänninen.

VRT Finland voitti Kasvu Openin Start again -sarjan viime vuonna. Start up -sarjan voitto meni Music.Info Finlandille, jonka kaikilla kielillä toimiva algoritmi muodostaa maailman laajimman musiikkitietokannan. Kasvu Openin lisäksi Music.Info on saavuttanut kansainvälistä menestystä voittamalla syksyllä 2013 San Francisco Music Tech Summit –kilpailun lupaavimpana musiikkibisneksen start-up yrityksenä maailmassa.

Kunniamaininnan saanut bioenergiaratkaisujen ja energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija BioGTS on kasvattanut markkinaansa erityisesti Aasiassa. Paraikaa BioGTS on mukana Nordic Cleantech -yrityskilpailussa Pohjoismaiden 25 lupaavimman cleantech-alan startupin joukossa.

“Viime vuonna biojalostamokonseptin markkinoille ja olemme myyneet sitä aktiivisesti. Tällä hetkellä meillä on 350 miljoonan euron tarjouskanta 15 maahan. Kasvu Openilla on ollut iso merkitys siinä, että uskalsimme asettaa toiminnallemme kovia tavoitteita. Koen, että Kasvu Open on ollut meille tärkeä oppimisprosessi, josta jäi takataskuun hyviä vinkkejä ja kontakteja. Ei olisi tullut mieleen mennä nykäisemään nykyisiä sparraajiamme hihasta, jos Kasvu Open ei olisi saattanut heitä eteemme”, sanoo BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Kirsi Hänninen, Music.Infon Kari Halttunen ja BioGTS:n Mika Rautiainen kannustavat mukaan kaikkia yrityksiä, joita liiketoiminnan kehittäminen kiinnostaa. “Ammattilaisten ohjauksessa tulee mestareita varmemmin kuin yksin yrittämällä”, Halttunen toteaa.

Kumppanina liike-elämän asiantuntijoita

Kasvu Openin kumppanit, Nordea, Finnvera ja Technopolis, haluavat auttaa yrityksiä konkreettisesti. Kumppanit tuovat tapahtumaan asiantuntijaosaamista ja taloudellista tukea sekä mahdollistavat, että prosessi on tarjolla kaikille suomalaisille yrityksille maksuttomasti.

“Pankin kannalta Kasvu Open on hieno mahdollisuus osallistua kädet savessa yritysten auttamiseen. Nordealla on vahvaa yritysliiketoiminnan osaamista ympäri Suomen ja selkeä tahto tukea yritystoimintaa. Kasvu Open on erinomainen paikka tehdä yhteistyötä kasvamisesta kiinnostuneiden yritysten kanssa”, sanoo Nordea Suomen vähittäispankin varajohtaja Sampsa Laine.

Technopolis tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia toimia vireässä ympäristössä lähellä potentiaalisia kumppaneita sekä globaalisti toimivia tutkimus- ja kehittämistahoja.

“Hyvien kumppaneiden merkitys on kasvua tavoittelevalle yritykselle korvaamaton. On hienoa, että Kasvu Openissa yhteisen kehittämisen ja haasteiden kohtaamisen merkitys on nostettu vahvasti esiin”, toteaa Technopoliksen markkinointijohtaja Karri Hautanen.

Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo ja muut Finnveran rahoituksen asiantuntijat tietävät, että kasvu vaatii oivalluksia ja uskallusta, mutta myös riittävän taloudellisen tuen.

“Finnvera on kasvun, kilpailukyvyn ja kansainvälistymisen rahoittaja. Täydennämme yksityisen sektorin rahoituspalveluita tarjoamalla lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Rahoituksen asiantuntemuksemme on nyt Kasvu Open -osallistujien käytettävissä”, Paloheimo kertoo.

Kasvu Open hakee kasvajia ympäri Suomea

Tänä vuonna Kasvu Open tulee lähelle yrityksiä. Sen tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea Helsingistä Kajaaniin ja Vaasasta Joensuuhun. Luvassa on Kasvupolkuja, Kasvun kiitoratoja ja lokakuussa Kasvu Open -finaali Jyväskylässä.

Kasvupolut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa alueiden omat asiantuntijat tarjoavat apunsa yrityksille ja antavat vinkkejään kasvuun. Kasvun kiitoradoilla tartutaan kasvun haasteisiin yrityskohtaisesti Kasvun myllly -työpajoissa yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Mukaan voi ilmoittautua avoimella lomakkeella 17.3. alkaen tai maaliskuisissa Kasvupolku -starttipäivissä. Alueellisten Kasvupolkujen lisäksi luvassa on kyberturvallisuuden Kasvupolku. Kunkin Kasvupolun lupaavin kasvaja saa rahapalkinnon lisäksi paikan valtakunnalliseen finaaliin.

Tuomaristo valitsee finaaliin yhteensä 60 yritystä. Kaikki finalistit pääsevät syyskuussa Kiitoratapäivään viimeistelemään finaalikuntoaan.

Pohjois-Savon Kasvupolku starttaa 31.3. klo 13–17 Kuopiossa. Kasvupolkujen starttipäivissä paikalliset liike-elämän asiantuntijat ja kokeneet yrittäjät kertovat ajatuksiaan kasvusta ja kasvuyrittäjyydestä. Tilaisuus on kaikille avoin. Sen jälkeen Savon kasvupoluilla on luvassa kaksi kiitoratapäivää ja seutukunnan finaali. Yrityksiä on sparraamassa yhteensä lähes 50 paikallista yrittäjää, kasvun asiantuntijaa tai mahdollistajaa.

Lisätietoja:

- Uljas Valkeinen, Kasvu Open johtaja, 050 568 8555, uljas.valkeinen@kauppakamari.fi
- Matti Härkönen, toimitusjohtaja, Kasvun Roihu Oy, 040 578 2688, matti@kasvunroihu.fi
- Heikki Helve, toimitusjohtaja, Kuopio Innovation, 044 718 2108, heikki.helve@kuopioinnovation.fi
- Silja Huhtiniemi, toimitusjohtaja, Kuopion alueen kauppakamari, 050 412 0559, silja.huhtiniemi@kuopiochamber.fi
- Pertti Haapakorva, toiminnanjohtaja, Hallituspartnerit Itä-Suomi ry, Puh. 044 363 4480 pertti.haapakorva@talentree.fi

Valtakunnalliset kumppanit:

- Niina Holm, johtaja, liiketoiminnan kehittäminen, Nordea, p. 050 358 6435,  niina.holm@nordea.com, www.nordea.fi
- Annamarja Paloheimo, liiketoimintajohtaja, Finnvera, p. 050 309 7368 annamarja.paloheimo@finnvera.fi – www.finnvera.fi
- Karri Hautanen, markkinointijohtaja, Technopolis, p. 040 180 1388, karri.hautanen@technopolis.fi –www.technopolis.fi
- Leena Mörttinen, johtaja, Kilpailykyky ja kasvu, EK, p. 050 521 7269, leena.morttinen@ek.fi, www.ek.fi

Viime vuoden Kasvu Open -voittajayrityksiä:

- Kirsi Hänninen, toimitusjohtaja, VRT Finland, 044 310 0760, kirsi.hanninen@vrt.fi, www.vrt.fi
- Music.Info Finland Oy, toimitusjohtaja, Kari Halttunen, 050 340 9911, kari.halttunen@musicinfo.fi, www.musicinfo.fi
- BioGTS, toimitusjohtaja, Mika Rautiainen, mika.rautiainen@biogts.com, 0400 632 212 www.biogts.com


Aiheet

Kasvu Open 2014

Avainsanat

kasvuyritys, sparraus


Kommentointi