Blogi

Kasvu vaatii monenlaista osaamista

8.4.2016

Tapaan usein muiden maiden "finnveroja" ja kasvupolitiikan tuntijoita. Verrokkimaihin nähden meillä on kaikki perusasiat hyvällä tasolla. Innovaatioita mittaavissa kykymittareissa olemme maailman huipulla. Yritysrahoituksen saatavuus Suomessa on Euroopan parhainta.

Mutta lopputulosta, kuten bkt:n kasvua, mitaten emme pärjää. Meillä on lyhyen aikavälin kustannuskilpailukykyongelma, joka siirtää tuotantoa pois Suomesta ja lisää työttömyyttä. Suuryritystemme tuotepaletti on keskittynyt investointihyödykkeisiin, joiden kysyntä ei maailmantalouden nykytilanteessa ole huipussaan.

Tarvitsemme monipuolisempaa yritysrakennetta ja omilla tuotteillaan maailmalla kasvavia keskisuuria yrityksiä. Meillä on hienoja sellaisia, mutta liian harvoja. Pk-yritysten osuus viennistä jää EU:n keskiarvon alapuolelle.

Mitä osaamisia tarvitsemme, jotta onnistumme? Finnverassa arkisessa laina- ja takausrahoittajan työssä näemme tuhansia yritystarinoita, niin onnistumisia kuin lupaavien alkujen pettämisiä. Olemme huomanneet yhden toistuvan ilmiön. Yrityksellä on maailmanluokan tuote kehitteillä. Pääomitus on kaupallistamisen vaativuuteen nähden alhainen. Omaa rahoitusjohtajaa tai juristia ei ole.  Neuvotteluissa vaativan asiakkaan kanssa hyvä tuote johtaa kauppaan, mutta alhaisella hinnalla tai kohtuuttomilla sopimusehdoilla. Kun toimituksessa on ajan tai kustannusten ylityksiä, nämä syövät yhtiön omat pääomat, pahimmillaan kohtalokkain seurauksin.

Lienee myönnettävä, että Suomi on kauppakansana vielä nuori, jos vertaamme itseämme vaikkapa Ruotsiin, Tanskaan, Hollantiin tai Itävaltaan. Kasvua ja vientiä syntyy niissä ripeämmin kuin meillä.

Meillä on siis tarve parantaa liiketoimintaosaamista. Siihen kuuluu piinkova liikejuridiikka ja kaupallistamisen mittakaavan täysi ymmärtäminen. Mitä se vaatii yhtiön pääomarakenteelta? Kasvu vaatii monia osaamisia, joita kannattaa hankkia sieltä, missä kokemusta on.

Kasvu Openissa yritysjohtajien osaaminen ja tulevaisuuden potentiaalin kasvuideat kohtaavat. Myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä näkemään uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Kasvupoluilla saat tukea liiketoiminnallesi.

Kasvu Open tekee tätä arvokasta työtä, jotta hyvät tuotteet jalostuisivat erinomaisiksi taloudellisiksi menestyksiksi!


Kirjoittaja

Pauli Heikkilä

Toimitusjohtaja, TkT
Finnvera Oyj


Kommentointi