Blogi

Kasvuakasvuakasvua – ja kauniita unia!

18.12.2016

“Kasvu on parhaimmillaan hyvä renki, mutta huonoimmillaan renttu isäntä.”

Kasvaminen, kasvattaminen ja kasvuhakuisuus ovat termeinä nykypäivänä liike-elämässä useiden huulilla. Kasvu on ilman muuta tavoiteltava asia. Luohan terve kasvu mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Mitä se kasvu sitten on? Yksinkertaisimmillaan se käsitetään jonkin uuden vertaamisena vanhaan. Myynnin kasvu, liikevaihdon kasvu - helppoa kuin nakki, kuten eräs 5-vuotias haasteen määritteli. Myynnin ja liikevaihdon kasvattaminen on helpoimmillaan siten, että ostaa kahdella eurolla ja myy yhdellä. Kauppa alkaa käymään. Kysymys kuluu: kannattaako?

Valitettavasti löytyy sellaisiakin esimerkkejä, joissa kasvu on asetettu yrityksen tavoitelluimmaksi päämääräksi. Sitä on ehkä saatukin, mutta millä hinnalla?  Kuinka on ajan myötä käynyt tulokselle, laadulle, henkilöstön työtyytyväisyydelle, tuotekehitykselle ja yrittäjän yöunille? Kasvu on parhaimmillaan hyvä renki, mutta huonoimmillaan renttu isäntä.

Kun ajamme rakennustyömaan ohi, saatamme päivitellä rakentajan (o-)saamattomuutta. Työmaakyltti on ollut jo kuukausia tontin laidalla, mutta talon rakentaminen on edennyt vain kohti maan keskipistettä.  Siis jopa aivan väärään suuntaan. Vaan eipä aikaakaan, kun huomiomme alkaa kohdistua siihen, kuinka kyseinen rakennus on noussut jo viidenteen kerrokseen - ja nopeasti.  Jos rakentaja olisi euronkiilto silmissä alun perin ajatellut vain rakennuksen kasvattamista, niin hän olisi alkanut latoa jo ensimmäisestä rakennuspäivästä alkaen elementtejä päällekkäin suoraan muinaisen savipellon humuskerroksen pintaan.  Talo olisi valmistunut ennätysajassa ja miehet koneineen olisi voitu siirtää seuraavalle työmaalle. Ja ei muuta kuin peukut pystyssä seuraavan kevään routia odottelemaan. Viisas rakentaja kuitenkin vaihtoi aluksi maa-ainesta, paalutti, valoi pohjan, asensi putket ja liittymät  ja kaikella tällä mahdollisti myöhemmän, näkyvän rakennuksen kasvattamisen.

Kasvun kiihdytyksessä on siis hyvä välillä hieman höllätä kaasua ja konsultoida viisasta rakentajaa. Kun yrityksen kasvun perusta on hyvin valettu ja kerrokselta vahvistettu, niin seuraavia kerroksia on helpompi työstää. Valaminen ja vahvistaminen eivät itsessään todellakaan kiihdytä kassavirtaa (paitsi keventävään suuntaan). Perustan merkitys eskaloituu vasta myöhemmässä pyrähdyksessä kasvun mahdollistajana. Kun tuote ja tekotapa on hiottu kuntoon, niin ne alkavat puhua puolestaan ja siinä säästyy kasa mainoseurojakin.

Kokemuksen konsultoiva koura on allekirjoittanuttakin hellällä tavallaan ojentanut, että vaikka välillä päästellään ”sukka syylärissä”, niin aika-ajoin kasvuvauhdin kiihdytyksessä on viisautta pysähtyä pohdiskelemaan ja toteuttamaan niitä kasvua mahdollistavia tekijöitä.

Lopuksi: Kaikille menestystä kasvun tiellä!  Ja kauniita unia!


Kirjoittaja

Janne Jukarainen

20 vuoden yrittäjäkokemus karttui merirosvona yksityisen "Aarresaari-päiväkotilaivaston" perustamisesta, kasvattamisesta, luotsaamisesta ja lopuksi muuttamisesta kultarahoiksi. Suurin oppi seitsemän meren seikkailuista oli kipparoinnin, taistelusuunnitelman ja aarrekätkön paikallistamisen tärkeyden ymmärtäminen. Siksipä uusi elämä maakrapuna pitääkin sisällään mm. konsultointia yritysten strategian, johtamisen ja tavoitteiden kirkastamiseksi.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, kasvuyritys


Kommentointi