Blogi

KasvuBusiness ei ole HuokailuBusinestä - näkökulmana osaaminen

6.3.2015

If I can make it here, I am gonna make it anywhere

Johtajien ja erityisesti yrittäjien haastatteluissa mediassa tuntuu joskus olevan jännä viritys, jota tahtoo jäädä miettimään. Silloin tällöin vastaan tulee juttuja, joissa haastattelija kaivaa esille erilaisia kasvun, kehittymisen ja menestymisen esteitä. Haastattelija listaa monia yritysten ulkoisia asioita, joiden arvellaan olevan erikoisen hankalia esteitä menestymisen tiellä. Usein kasvun esteitä tietysti löytyykin, ja monia seikkoja nostetaan varmasti esille ihan hyvästä syystä. Maailma ei ole tältäkään osin valmis, sillä yritysten menestymisen edellytyksiä vahvistavan ja tukevan ympäristön rakentamisessa on vielä kosolti töitä meille kaikille.

Näissä haastatteluissa tehdään usein jotain sellaista, joka on todella kaukana yrittämisen ytimestä: huomio ja osittain myös vastuu siirretään yrityksen ulkopuolelle. Eikö yrittämisen ytimessä ole juuri vastuun ottaminen omasta kehittymisestä, menestymisestä ja kasvusta? Kasvuyrittäjä ei ole HuokailuBusineksessä, vaan kasvuyrittäjä on uutta rakentavassa TekemisBusineksessä - niissä olosuhteissa joissa kulloinkin toimitaan. Tätä olisi hyvä arvostaa ja pitää esillä.

Yksi keskeinen tekijä omien kasvuedellytysten rakentamisessa on oman osaamisen vahvistaminen. Osaaminen voidaan luonnollisesti määritellä monella tavalla, mutta sen voi määritellä myös järkevällä tavalla. Osaaminen järkevästi ajateltuna on vahvistuvaa kykyä päästä omiin tavoitteisiin. Näin ajateltuna osaamisen kasvattaminen ei ole retki muualle, vaan se on oman toimintakyvyn vahvistamista siinä työssä ja paikassa jossa toimii. Osaaminen on kykyä nähdä tarkasti mihin omassa ympäristössä kannattaa satsata, missä on potentiaalia.

Voisi sanoa, että jos Frank Sinatra laulaa kaihoisasti New Yorkiin siirtymisestä ja siellä toimeksi pistämisestä:

If I can make it there, I'm gonna make it anywhere,
It's up to you, New York, New York

Niin ehkäpä parempi viritys kasvuun osaamisen näkökulmasta on hyräillä:

If I can make it here, I am gonna make it anywhere

Tämä ei tarkoita kapeaa näköalaa tai edes kotimarkkinoille keskittymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä omat voimavarat ja vahvuudet että omassa toimintaympäristössä olevat menestymisen potentiaalit tunnistetaan tarkasti ja niiden varaan rakennetaan uuden osaamisen hankkiminen, kasvu ja kehitys. Huomio ei ole suunnitelmissa ja siinä mitä voisi olla, vaan siinä mitä on ja mitä voimme tehdä ja saada aikaan.

Niinpä jos joku jatkossakin jossakin tilanteessa alkaa reivailemaan juttua HuokailuBusineksen suuntaan, niin vastaus on jo valmiina:

I am gonna make it here - and in those other places where I strategically decide to succeed. 


Kirjoittaja

Ari Manninen

Ari Manninen on Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Avance-johtamiskoulutuksen johtaja ja kiinnostunut erityisesti strategisesta kehittämisestä, yrityksen kehittämistyön jäsentämisestä sekä johtamisesta.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

osaaminen, yrittäminen, kasvu


Kommentointi