Blogi

Kasvuyritykset kääntävät Suomen suunnan

24.4.2015

Kuva: Mauri Ratilainen

Jos yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin tuomarit Anne Berner ja Marika af Enehjelm saisivat päättää, kasvuyrittäjät nostettaisiin kansallissankareiksi. Juuri yrityksillä on mahdollisuus saada aikaan muutos ja viedä koko Suomi kasvuun. Hallitusammattilaisena toimiva Berner ja Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n toimitusjohtaja af Enehjelm kannustavat yrityksiä ottamaan kunnianhimoisia tavoitteita ja tekemään niiden eteen töitä. 

– Elämä on luonteeltaan dynaamista. Paikallaan pysyminen on mahdottomuus. Toivoisin, että Suomessa tunnelma eri toimialoilla olisi kasvua syleilevä ja käyttäisimme voimavaramme eteenpäin menemiseen, toteaa af Enehjelm.

Suomi on kuilun partaalla. Teollisuuden rakennemuutos tekee tuhansista työpaikoista selvää jälkeä samalla kun väestö ikääntyy ja huoltosuhde on kääntymässä kestämättömäksi. Yhteiskunnan kustannusrakenne on nykyisellään mahdoton yhtälö.

– Tämä kuva saa makroekonomistit masentumaan. Menestyvän Suomen tavoitteeseen tarvitaan todella voimakasta kasvua, toteaa af Enehjelm.

Tekemisen meininki on itsestä kiinni

Liiketoiminnan ja yritysten kasvattamisen ammattilaisten Anne Bernerin ja Marika af Enehjelmin keskustelu siirtyy pian unelmiin, kovaan työhön ja onnistumisiin. Yksikään yritys ei kasva pakosta. Kasvu rakentuu visioista, pitkäjänteisyydestä, innovaatioista ja asiantuntemuksesta. Sattumastakin.

Tarvittava todella voimakas kasvu on täysin mahdollista. Lukuisat suomalaiset yritykset niittävät maailmalla mainetta ja kasvavia lukuja viivan alle. Yrityksiä, jotka pystyisivät samaan, on Suomessa paljon enemmän.

– Lopulta yritykset kääntävät Suomen suunnan. Tämä maa on ollut rankemmassakin tilassa. Mutta tekemisen meininki on itsestä kiinni. Yrityksissä voisi tapahtua paljon nykyistä enemmän. On klisee väittää, että vaikkapa verotus estää kasvamisen. Olosuhteissa on kyllä parannettavaa, mutta menestys on tehtävä itse, Anne Berner sanoo.

Tekstin pidempi versio on julkaistu helmikuussa 2015 ilmestyneessä Kauppakamarin jäsenlehdessä.


Kirjoittaja

Reetta Mikkola

Reetta Mikkola toimii viestintäkonsulttina Medita Communication Oy:ssä, muun muassa teknologiayritysten markkinointiviestinnän parissa. Hän on tehnyt myös Kasvu Openin sisältömarkkinointia.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, yrittäjyys, suomi


Kommentointi