Blogi

Kristiina Pääkkönen: Joukkorahoitus kasvuyrityksen ponnahduslautana

22.4.2013

Mitä jos heräisit huomenna ja yrityksesi olisi kasvanut sadalla ihmisellä. Kassassa odottaisi yli satatuhatta euroa riihikuivaa?  Kuulosta yrittäjän toiveunelta, mutta me yrittäjäthän uskomme unelmiimme, eikö niin?

Ruotsalainen viinayrittäjä Claes Stenmark hieraisi silmiään: Pakkohan  se on uskoa kun näkee. Hänen yrityksensä oli kasvanut sadalla  ihmisellä ja kassassa odotti miljoona kruunua riihikuivaa rahaa. Tämä  tapahtui 2013 tammikuussa kun takana oli kaksi kuukautta  joukkorahoitusalusta FundedByMe:n  platformilla.

Osakepohjainen joukkorahoitus on kuluneen vuoden aikana Suomeen rantautunut ilmiö, joka tarjoaa yrittäjille

  • uuden mahdollisuuden rahoituksen kerämiseen internetiä hyödyntäen
  • mahdollisuuden hyödyntää asiakkaiden/fanien vaikuttamishalut ja ottaa näitä mukaan yrityksen toimintaan
  • konkreettisia työkaluja faniyhteisön osallistamiseen, palkitsemiseen  ja viestintään kansainvälistymismahdollisuuksia uusien verkostojen kautta
  • mahdollisuuden laajentaa yrityksen tiimiä ja osaamista uusille alueille.

Joukkorahoitus tarjoaa yritykselle mahdollisuuden hankkia vahvoja,  kansainvälisiä verkostoja, jotka avaavat ovia uusille markkinoille.  Myös suomalainen IndoorGarden tietää tämän ja etsii siksi rahoitusta kansainväliseltä sijoittajajoukolta. Indoorgarden etsii 175 000 € ja on valmis antamaan summaa vastaan 17,5% yrityksen osakkeista. Tutustu yrityksen pitchiin.

Ruotsalaistaustainen FundedByMe-palvelu aloitti toimintansa Suomessa  tammikuun 2013 lopussa. Etsimme Suomesta yrityksiä, jotka haluavat  rahoittaa toimintaansa osakepohjaisen joukkorahoituksen avulla. 15.4.2013 lähtien olemme tarjonneet suomalaisyrityksille myös mahdollisuutta ennakkomyyntiin perustuvaan (reward-based) joukkorahoitukseen, jossa kerätään pienempiä summia myymällä ennakkoon yrityksen tuotteita ja palveluja.

Roskaruokaillallinen etsii rahoitusta joukoilta

Jyväskylässä järjestetty roskaruokaillallinen keräsi maaliskuussa yli 1000 osallistujaa. Suomen päätapahtuma järjestetään Helsingissä 5.6.2013 maailman ympäristöpäivänä. Roskaruokaillallisen kampanja 
käynnistyi 15.4. ja kestää kuukauden ajan.

Kun rahoitus on saatu kasaan, huippukokki apureineen aloittaa illallisvalmistelut. Helsingin keskustaan katetaan pitkä pöytä, jossa tarjoillaan Sami Tallbergin suunnittelema ennennäkemätön roskaruokaillallismenu. 

Jos kiinnostuit joukkorahoituksesta, tutustu esimerkkicasejen pitcheihin kirjautumalla palveluumme. Hyvä pitch sisältää innostavan mutta realistisen kuvauksen yrityksen liiketoiminnasta, markkinoista ja tiimistä. Valmistaudu myös pitämään crowdin mielenkiintoa yllä tekemällä palvelussa statuspäivityksiä yrityksen kuulumisista ja vastaamalla business enkeleiden kysymyksiin.

Kirjoittaja on FundedByMe:n Suomen markkinointijohtaja Kristiina Pääkkönen @KristiinaMeme

FundedByMe on Pohjoismaiden johtava  crowdfunding-palvelu, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden löytää rahoittajia internetin avulla. FundedByMe on toteuttanut Ruotsissa satoja joukkorahoitushankkeita.

EDIT 11.3.2015: Kuva poistettu, sillä uusien sivujen alusta ei salli pystykuvia.Kommentointi