Blogi

Kuinka tarkasti tutkasi pyörii?

22.8.2017

Yrityskauppa nopeuttaa kasvua, kirjoittaa Finnveran Katja Keitaanniemi.

Jokainen yrittäjä tietää, kuinka vaikeaa on kasvaa. Se näkyy myös tilastoissa. Voimakkaasti kasvuhaluisten yritysten määrä on pysynyt vuosikausia kymmenen prosentin molemmin puolin. Loput kasvavat mahdollisuuksien mukaan, haluavat säilyttää vain asemansa tai niillä ei ole lainkaan kasvutavoitteita.

Kasvu vaatii rohkeutta, nälkää ja osaamista. Rohkeutta investoida ja palkata työntekijöitä. Nälkää myydä ja saada uusia asiakkuuksia. Osaamista rakentaa verkostoja ja hyödyntää teknologiaa. Siitä huolimatta orgaaninen kasvu vie aikaa. Isommissa yrityksissä kartoitetaan jatkuvasti potentiaalisia ostettavia yrityksiä kasvun nopeuttamiseksi. Pienempien yritysten pitäisi laittaa myös tutka pyörimään. Kartoita kilpailijat, niiden kasvupotentiaali ja lisäarvo yrityksellesi. Jos omat resurssit eivät riitä, apua on saatavilla. Tutkan täytyy pyöriä koko ajan.

Yrityksen ostaminen ei koske pelkästään kasvuyrityksiä, sillä joka vuosi noin 30 000 yritystä aloittaa myyntiponnistelut nollasta. Kuinka moni aloittavista yrittäjistä miettii yrityksen perustamisen sijaan yrityksen ostamista? Onneksi myyjät ja ostajat ovat aktivoituneet. Yrityskauppojen määrä on ollut kovassa kasvussa ja viime vuonna kauppoja tehtiin 21 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Joka vuosi omistajaa vaihtaa arviolta 2 000-3 000 yritystä. Näistä Finnvera on rahoittamassa yli tuhatta kauppaa. Ainakaan rahoituksen saantiin eivät hyvät hankkeet pysähdy. Kaupan osapuolten on hyvä uskaltaa ottaa riittävän ajoissa rahoittajaan yhteyttä.

Minkälainen riski yrityskauppa on verrattuna orgaanisen kasvun hakemiseen? Tutkimusten mukaan pk-yritysten omistajanvaihdoksista yli 80 prosenttia onnistuu. Tätä mieltä ovat ostajat. Omistajanvaihdokset ovat tärkeitä myös yritysten uudistumisen kannalta. Finnveran tilastojen mukaan yli 30 prosenttia ostetuista yrityksistä muuttuu kaupan jälkeen kasvuyrityksiksi. Luvut todistavat, että yrittäjänkin on helpompi istua valmiiseen pöytään.


Kirjoittaja

Katja Keitaanniemi

Katja Keitaanniemi on Finnveran pk- ja kansainvälistymisrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja.


Kommentointi