Blogi

Maakuntien uusi kasvupalvelu tulee - mitä se merkitsee?

23.1.2017

Vuoden 2019 alussa Suomeen tulee uusi hallinnon taso, maakunta. Uusi maakunta on kasvun mahdollistaja yhteistyössä maakunnan elinkeinotoimijoiden ja muiden kumppanien kanssa. Maakuntiin luodaan vuoden 2019 alusta lukien kasvupalvelu, jossa yhdistyvät nykyiset ELY-keskuksen ja TE-toimiston palvelut. Mitä tämä uudistus merkitsee yritysten kannalta?

Ensinnäkin jo uusi järjestely itsessään luo yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia. Tulevaisuudessa kasvupalveluja henkilöasiakkaille ja yrityksille tuottavat yritykset, järjestöt ja kuntien yhtiöt. Maakunta tuottaa itse kasvupalveluja vain silloin, kun palvelulle ei löydy tarjoajaa markkinoilta. Tätä kutsutaan järjestäjä-tuottajamalliksi. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia avautuu muun muassa yritysten rahoitukseen, kehittämiseen, osaamiseen, rekrytointiin ja aloittavien yritysten palveluihin liittyen.

Yritykset ovat paitsi tulevien kasvupalveluiden potentiaalisia tuottajia, myös niiden käyttäjiä. Nyt kannattaa miettiä, millaisia palveluja sinä ja yrityksesi haluaisitte tulevaisuudessa. Tulevaisuuden kasvupalveluissa korostuu asiakkaan valinnanvapaus ja palveluja kehitetään asiakaslähtöisesti mm. asiakasraateja hyödyntämällä. Millaisia olisivat ne yrityksen kehittämispalvelut, joita voisit hyödyntää ja viedä liiketoimintaasi eteenpäin? Entäpä millainen rekrytointipalvelu palvelisi juuri sinun yrityksesi osaamispääoman kasvattamista? Voit osallistua kasvupalvelujen suunnitteluun kertomalla näkemyksistäsi vaikkapa suoraan allekirjoittaneelle.

Tulevat kasvupalvelut eivät tietenkään toimi yksin. Valtakunnalliset toimijat Team Finland sekä teknologia- ja kansainvälistymispalvelut ovat tarjolla maakunnan oman Team Finland -toimijan kautta. Yritykset tarvitsevat myös jatkossa erilaisia kehittämiseen, kaavoitukseen, sijoittumiseen ja aluemarkkinointiin liittyviä palveluita. Ne ovat keskeinen osa monen kunnan elinvoimapalveluja.

Yrityksille kasvupalvelut tarjoavat siis kokonaisvaltaisen palveluvalikoiman yrityksen käynnistymisestä sen elinkaaren eri vaiheisiin, tarjoten apua vaikkapa teknologian kehitykseen, rekrytointeihin, kansainvälistymiseen tai omistajanvaihdoksiin. Kasvupalveluihin tarvitaan uudenlaisia tehokkaita prosesseja, joilla yrityksiä sparrataan kasvamaan ja kansainvälistymään. Kasvu Open on ollut menestyksellisesti jo useita vuosia juuri tämän tyyppinen prosessi.


Kirjoittaja

Tuula Säynätmäki

Kirjoittaja on Keski-Suomen TE-toimiston johtaja ja Keski-Suomen kasvupalvelujen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

tuula.saynatmaki@te-toimisto.fi

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, yrittäjyys, kehittäminen


Kommentointi