Blogi

Pirkko Sillman: Sorvin äärestä kippariksi – yrittäjänä kasvaminen

15.8.2013

Tämän päivän yhteiskunnassa puhutaan yritysten kasvusta enemmän kuin koskaan ennen. Suomi tarvitsee kasvuyrityksiä ja eri toimijat järjestävät kasvuyrityskilpailuja, kasvuyritysfoorumeja, kasvuyrityksille suunnattuja rahoituspalveluja ja mitä erinäisempiä  tilaisuuksia. Hyvä niin. Kasvu on kuitenkin tahtolaji ja yrittäjän tahto itse kasvaa on yksi tärkeimpiä tekijöitä kasvun tekemisessä.

Yrittäjän osaamisen kasvu johtaa aina konkreettiseen tulokseen. Se on fiilistä, että minä osaan ja pystyn ja kykenen tähän. Se on rohkeutta unelmoida suurista asioista ja pistää niitä käytäntöön arjen tekoina. Yrittäjän on oltava kuin huippu-urheilija eli tiedettävä aina mitä tekee, miksi tekee ja mihin sillä tähtää. Jokaiseen suoritukseen on panostettava täysillä ja se on jaksettava tehdä yhtä huolellisesti aina uudelleen ja uudelleen. Vain näin saavutetaan yleisesti tunnettuja kasvun tunnusmerkkejä eli liikevaihto kasvaa,  henkilöstömäärä lisääntyy ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Yrityksissä harvat asiat kuitenkin tapahtuvat automaattisesti aina ennalta määrätyn prosessin mukaan. Aina tarvitaan johtajuutta! Kuulin sattumalta tositarinan yrityksestä, jonka sora-auton kuljettaja oli huomannut hyvän lisäbisneksen myydä soraa suoraan lavalta asiakkaille. Kuljettaja oli  tarttunut tilaisuuteen ja toimintapa oli pikkuhiljaa levinnyt myös uusien kuljettajien keskuuteen. Jokainen kuljettaja laittoi nämä sivubisneksestä tulleet tilaukset oman rekan kojelautaan teipattuun piikkiin. Yrittäjä huomasi piikin istuessaan kerran tuuraamaan sairastunutta kuljettajaa ja sai kuulla millaisen lisätienestin kuskit olivat keksineet. Ainoa ongelma tässä oli se, että kukaan kuljettajista ei missään vaiheessa vienyt näitä piikissä olevia tilauksia laskutukseen. Kukaan ei ollut tullut ajatelleeksi asiaa. Yrittäjä ei voinut tilauksia enää laskuttaa puutteellisten tietojen vuoksi ja materiaalista laskutettavissa olevat rahat jäivät saamatta.

Joka kerta kun jotain tehdään on yrittäjän vastuulla kirkastaa se miksi näin tehdään ja mitä asiakkaani hyötyy siitä. Yrityksen kasvu vaatii juuri tälläistä ajattelua. On pystyttävä irtautumaan sorvin äärestä kulmahuoneeseen ja tarttumaan tanakasti ruoriin. Vastuuta on annettava ja jaettava, tekemistä on johdettava ja on luotava yritykseen ilmapiiri, joka kannustaa, innostaa ja rohkaisee. Yksi Kasvu Openin syntymisen syistä on ollut halu tarjota tukea yrittäjän oman kasvun tueksi. Toivon, että myös blogimme artikkeli tunteiden johtamisesta antaa sinulle yrittäjän eväitä ja oivalluksia oman kasvusi tielle.

Lasse Virénin sanoin: ”Unelmien esteet näyttävät kovin korkeilta, kunnes joku kipuaa niiden yli. Sitten ne eivät enää ole esteitä”. Kasvu ja menestys on siis omissa käsissäsi!

Pirkko Sillman, Aava & Bang Oy

EDIT 11.3.2015: Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.


Aiheet

Yleinen

Avainsanat

yrittäjyys


Kommentointi