Blogi

Antti Toivainen: Pohjoismaista maailmalle - haasteita ja onnistumisia

31.10.2014

Tästä kaikki alkoi Kasvu Open finaalissa 2014

Kasvu Open 2014 on tullut näyttävästi päätökseen kasvukilpailun osalta, mutta yritysten työ suunnitelmien toteuttamiseksi jatkuu tai on juuri alkamassa. Tie kotimaisesta yrityksestä kansainväliseksi menestyjäksi on pitkä ja haastava. Jokainen Kasvu Openiin osallistunut yrittäjä onkin hatunnoston ansainnut ja haluamme kannustaa teitä toteuttamaan vuoden aikana laatimanne suunnitelmat. Onnea myös voittajille Sleipner Finlandille ja Spindecolle, hienoa työtä!

Toimiessani Nordeassa Kiinassa sain mahdollisuuden olla mukana asiakkaidemme kasvaessa kansainvälisillä markkinoilla. Seurasin läheltä millaisia haasteita yritykset tiellään kohtaavat. Pohjoismaiden kesken toimintatapamme ja säännöstömme ovat kutakuinkin yhtenäiset. Se helpottaa laajentumista naapurimaihimme. Laajemmalle Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan tai Aasiaan suuntaaville yrityksille vastaan tulevat monet uudet haasteet, jotka nekin ovat kaikki ratkaistavissa. Esimerkiksi Kiinaan suunnatessa on yrityksen hyvä tiedostaa eroavaisuudet mm. kulttuurissa, lainsäädännössä sekä paikallisissa toimintatavoissa. Siksi yrityksen kannattaa selvittää tarkasti kohdemaahan liittyvät erot ja löytää tuekseen kumppaneita, jotka osaavat parhaiten auttaa uusille markkinoille rantauduttaessa.

Kiinan markkinoille tultaessa kauppakumppanin löytäminen voi olla se helpoin osuus. Onnistuakseen toteuttamaan sovitut kaupat tarvitsee yritys usein kumppanin, joka osaa auttaa pääsemään läpi paikallisesta sääntöjen viidakosta.  On tärkeää tuntea sekä Pohjoismaiden että kohdemaan tavat ja säännöt. Oikean kumppanin valinta voi olla yrityksen onnistumisen kannalta erittäin merkittävää, joten kumppani kannattaa valita huolella. Esimerkiksi pankkipalveluiden avaaminen kohdemaahan on usein pakollista ja voi edellyttää esimerkiksi tytäryhtiön tai agentuurin perustamista kohdemaahan.

Suomi tarvitsee rohkeita yrityksiä ja yrittäjiä, jotka lähtevät toimimaan kansainvälisesti ja omalla toiminnallaan samalla tuovat Suomeen koko elinkeinoelämän kannalta tärkeitä pääomia. Menestyessään yritys luo myös työpaikkoja. Yrittäjä itse saa toteuttaa omaa unelmaansa ja visiotaan. Suomi tarvitsee unelmia ja kasvuyrityksiä.

Onnea, menestystä ja hyvää matkaa kansainvälisille markkinoille!

Antti Toivainen
Antti Toivainen on Nordean yritysasiakasliiketoiminnan kehittämisyksikön johtajaKommentointi