Blogi

Pystyt paljon enempään, olet paljon enemmän

24.4.2017

Osaaminen on yrityksen tärkein pääoma. Näin sanottuna, lause kuulostaa tyypillistä liiketoiminnan kliseeltä. Miksi näin?

Osaaminen on ennen kaikkea mahdollisuus, ei suoritus. Liiketoiminnassa tarvittava osaaminen syntyy pala palalta, tiili kerrallaan ja aina kun katsot rakennelmaasi, näet siinä itsesi, kollegasi ja koko joukkueen. Taloa ei rakenneta yksin, joten näet siinä myös yhteistyökumppanisi, asiakkaasi, kilpailijasi sekä historiasi. Taloa ei tehdä kerralla valmiiksi, kaikki vie aikansa. Kenties vasta seuraava talo on unelmasi. Osaamisen kehittäminen on sitäkin, että unelmoit ja kuvittelet isosti. Jälkeenpäin huomaat, että rationaalinen puolesi tuntee paremmin menneisyyteesi, alitajuntasi ohjaa sinut tulevaisuuteen.

Kilpailukykyinen yritys tietää päämääränsä. Monella yrityksellä on valitettavasti liian samanlaiset tavoitteet ja samat välineet sekä kenties samalla tavalla oppiva organisaatio.

Kilpailuetu, jolla etumatkaa pidetään ja tulokset saavutetaan, pidetään yllä osaamisen jatkuvalla kehittämisellä. Henkilöstön kyky kehittää prosessia on toimintojen ja asiakaskokemuksen parantamisen kannalta ensisijaista. Informaation ja tiedon jalostaminen sekä näiden saatavuuden parantaminen ovat keskiössä, jos haluamme varmistaa kilpailuedun digitaalisessa ympäristössä. Parhaiden käytäntöjen nopea kopiointi, uudet innostavat ideat, kriittinen ajattelu sekä jokaisen organisaatiossa olevan henkilön uudistumiskyky kehittyy läsnäolevalla johtamisella. Kaikki lähtee rohkaisevasta kulttuurista ja sitä tukevasta ilmapiiristä, ideoiden ja tiedon jakamisesta sekä mahdollisuudesta vaikuttaa. Ammattilinen osaaminen on muutakin kuin asia- tai työkalutietoa. Huippuosaaminen on luovaa ongelmanratkaisutaitoa, taktista ja strategista ajattelua, nopeutta tehdä päätöksiä epävarmoissa tilanteissa, neuvottelu- ja myyntitaitoa, projektien hallintaa ja verkostoitumista.

Lopuksi, päästä irti ajatuksesta, että on liian myöhäistä. Sokeudumme helposti itseltämme. Osaamisen kehittämisen voi aloittaa heti. Älä tyydy vain suunnittelemaan, kokeile uusia asioita, tapaa uusia ihmisiä ja pakota itsesi uudistumaan. Palkinto on saatavissa pienenkin ponnistelun jälkeen. Älä anna kielellisen ilmaisusi tai sanojesi rajoittaa unelmiasi; ”en uskalla, en osaa”. Osaamisen kehittymistä rajoittavat liian usein uskomukset. Kysy itseltäsi, kuka minussa puhuu. Mielikuvituksesi, uskomuksesi ja asenteesi ovat sinun omaisuuttasi. Asenne on sinun tärkein välineesi matkalla uudistumiseen, osaamisen kehittämiseen.

Tarvitsemme jatkossa kykyä toimia monimutkaisissa, jatkuvasti muuttuvissa ja epävarmoissa tilanteissa tulevaisuuteen ponnistaen ja aina vain enemmän kokeillen ja itsevarmasti unelmoiden. Meidän ei kannata tehdä matkaa yksin, vaan yhdessä. Voit rakentaa loistavan tulevaisuuden vain yhdessä kollegoiden, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa.


Kirjoittaja

Sonja Martikainen

Kirjoittaja on liiketoimintatiedon ammattilainen, joka työskentelee segmenttijohtajana M-Brainilla. Martikainen on myös Kasvun Osaajat - ohjelman lähettiläs, joka on mukana myös Helsingin Kasvun Osaajat Sitseillä 27.4. Tule kuulemaan lisää Kasvun Osaajista ja oppimaan lisää omasta osaamisesta sekä sen kehittämisestä.
Ilmoittaudu mukaan!


Kommentointi