Blogi

Sampsa Laine: Tunnelmia kasvun polulta

23.10.2014

Sampsa Laine on Nordean vähittäispankin varatoimitusjohtaja ja Kasvu Open Boardin jäsen

Kasvu Open 2014 –urakkavuoden kulminaatio on finaalitapahtuma Jyväskylässä. Tapahtumassa kohtaavat lähes vuoden ajan omia kasvusuunnitelmiaan työstäneet yritykset ja yrittäjät, sparraajat, mentorit sekä lukuisat muut mukana olleet asiantuntijat. On ollut uskomattoman hienoa saada olla yrittäjien mukana Kasvu Openissa sparraamassa yrittäjiä ja nähdä, minkälaisella tahdolla, tarmokkuudella ja asenteella kasvua haetaan. Positiivinen yrittäjäasenne, kasvuhakuisuus ja rohkeus ovat tekijöitä, joita tarvitsemme Suomessa enemmänkin.
 
Julkista keskustelua käydään nyt yrittäjyyden ympärillä enemmän kuin pitkään aikaan. Menestyneitä kasvutarinoita on luettavissa näin taantumankin aikana lähes viikoittain eri medioissa. Kun Suomessa ja suomalaissa yrittäjissä on näinkin palava halu kasvaa, kehittää itseään, luoda työpaikkoja ja vaikuttaa kotimaan hyvinvointiin on pakko kysyä – teemmekö riittävästi tukeaksemme yrittäjiä ja yrittäjyyttä tavoitteiden toteutumiseksi? Taantumasta nousemiseksi tarvitsemme elinvoimaista elinkeinoelämää, siis yrityksiä. Työpaikat syntyvät ensisijaisesti pk-yrityksiin ja yrittäjät maksavat myös merkittävästi veroja. On selvää, että kaikki yritykset eivät aina selviä. Kasvu Open ja sen kaltaiset verkostot tarjoavat kuitenkin niin nuorille, kasvuhakuisille yrityksille kuin iäkkäämmille, uutta potkua hakeville yrityksille erinomaiset puitteet rakentaa ja toteuttaa suunnitelmiaan yhdessä.
 
Pankit haluavat taantumassakin turvata asiakkaidensa talletukset sekä luotonannon, mutta samanaikaisesti myös tukea kasvuyrityksiä. Olemme Kasvu Openin aikana pyrkineet kohtaamaan yrittäjät pankin ulkopuolella ja keskustelleet mm. siitä, miten rahoittajat tarkastelevat yrityksiä ja miten yrittäjä itse voi vaikuttaa niihin. Lisäksi olemme käyneet läpi kansainvälistymiseen liittyviä haasteita, mm. rahoitus- ja kannattavuusriskeiltä suojautumista. Näiden keskusteluiden kautta olemme löytäneet yhteisiä ratkaisuja yksittäisen yrityksen omaan tarpeeseen. Haluankin kannustaa kaikki yrittäjiä miettimään mikä yrityksestäni voisi tulla ja mitä haluaisin siitä tulevan? Yhteistyössä meidän ja muiden kumppaniesi kanssa voimme lähteä pohtimaan vaihtoehtoja tavoitteesi toteuttamiseksi. Kiitos tästä vuodesta ja lukuisista kuulemistamme yritystarinoista!
 
Nähdään Jyväskylässä!


Kirjoittaja

Sampsa Laine

Liiketoimintajohtaja, Pk-yritykset
Nordea Pankki Suomi Oyj


Kommentointi