Blogi

Sisältö edellä

16.10.2018

Haastattelin taannoin Varustelekan perustajaa, Valtteri Lindholmia, ja keskustelussa nousi jatkuvasti esiin aihe, jota pohdin paljon myös omassa työssäni. Aihe on yritysten tekemä viestintä – mitä se on nyt ja mitä se parhaimmillaan voisi olla?

Sisältöähän internet on pullollaan. Dataa suoltuu internetin viemäreihin käsittämätön määrä. Tarkalleen triljoona bittiä päivässä (eli ykkönen ja 18 nollaa). Datamäärän kasvu on ollut exponentiaalista, mikä tässä kohtaa kasvukäyrää tarkoittaa sitä, että 90 prosenttia datasta on tuotettu viimeisen kahden vuoden aikana. Näitä ja muita kohtuullisen käsittämättömiä lukuja voi katsella vaikkapa tästä Forbesin artikkelista.

Oikeastaanhan näiden lukujen ei pitäisi hämmästyttää. Eihän kukaan ihmettele sitä, että lähestulkoon jokainen ihminen puhuu päivittäin niin ja niin monta sanaa ja näkee niin ja niin monta asiaa. Jos aika paljon yksinkertaistetaan, niin nyt vain isompi osa tuosta puheesta on videoina tai kuvina internetissä. Kommunikoimiselle se tarkoittaa tuhansia kertoja tehokkaampaa areenaa kuin kurkunpäässä paikallisesti tuotettu ilma-molekyylien värähtely. Niinpä kun viestintää tarkastelee puhtaasti tavoittavuuden näkökulmasta, syntyy helposti mielikuva tehokkuudesta.

Tämä bittien määrä saattaa hämärtää kuitenkin yksinkertaisen totuuden. Viesti ei tavoita, mikäli sisältö ei puhuttele. Valtteri Lindholm esittää ratkaisua ongelmaan, joka on oikeastaan varsin itsestäänselvä.

—Meillä on nettisivuilla hirveä määrä laadukasta teksti- ja kuvamateriaalia. Se tarkoittaa sitä, että meillä käy 15 000–20 000 ihmistä joka päivä ihan vain katsomassa, mitä uutta Varustelekan sivuilla on. Sen jälkeen ne viettää sen 6 tai 8 minuuttia selaten meidän sivuja. Eikä ostaakseen vaan kuluttaakseen meidän katalogia, koska se on rakennettu laadukkaaksi sisällöksi, Lindholm kertoo.

Varusteleka on sisällöntuotannossaan mielstäni ymmärtänyt hyvin yhden seikan, jota mainonnan asiantuntijat jaksavat aina painottaa. Se on tämä tunne asiakkaasi. “Varusteet” eivät lähtökohtaisestikaan kiinnosta ketä tahansa, joten on järkevää suunnata rajalliset resurssit suoraan sellaisiin asioihin, jotka heidän seuraajiaan kiinnostavat. Yrityksen omaleimainen viestintä tuntuu korostuneen vuodesta 2014, kun firma alkoi valmistaa myös omia tuotesarjojaan (mm. Särmä, Jämä). Lindholm näkeekin firmansa aktiivisena sisällöntuottajana.


“Älkää laittako mainoksia teidän sivuille. Sinne sivuille laitetaan mielenkiintoista sisältöä.”


—Se näkyy esim. yhteistyössä videobloggarien kanssa. Me ollaan tehty yhdessä hauskoja ja mielenkiintoisia videoita – siis hyvää sisältöä, eikä millään tavalla mainoksia. Kun kattoo Varustelekan [sosiaalisen median] sivuja, huomaa, ettei siellä oikeastaan varsinaisesti ole mainontaa. Siellä ei ole kuvia tuotteista ja hintoja, vaan nimenomaan erilaista sisällöntuotantoa, Lindholm sanoo.

Erilaiset some-väylät elävät siitä, että heidän palvelujaan käytetään, ja käytetään paljon. Youtuben kohdalla se on pitkään tarkoittanut sitä, että videoiden suosittelu-algoritmin on arveltu perustuvan niiden videoiden tarjoamiseen, jotka todennäköisimmin saavat kyseisen käyttäjän pysymään palvelussa. Lindholmin mukaan heidän viestintänsä on lähtökohtaisesti linjassa sosiaalisen median periaatteiden kanssa.

—Tämä on itse asiassa suoraan facebookin ohjeiden mukaista. FB on antanut ohjeet yrityksille, että älkää laittako mainoksia sinne teidän sivuille. Mainontaan on oma mainostyökalu. Sinne sivuille laitetaan mielenkiintoista sisältöä, Lindholm huomauttaa.

Ehkä suurin virhe, minkä yritys voi tehdä on nähdä sosiaalisen median kanavat paikkana “ilmaisille mainoksille”, Lindholm kertoo. Olen itsekin pannut merkille, että usein silloinkin, kun sisältö itsessään on ihan mielenkiintoista, mukaan on yritetty sujauttaa ikään kuin puolihuolimattomasti mainontaa. Eihän kuluttaja-ihminen sitä nyt huomaa. Valtteri näkeekin, että facebookin erilaiset keinot rajoittaa yritysten näkyvyyttä palvelussa, ovat johtuneet yrityksistä itsestään.

—Pohjimmiltaan ne ovat johtuneet siitä, että yritykset ovat olleet niin paskoja sisällöntuottajia. Kuka tahansa yritys voi tehdä FB sivun eikä usein ole vieläkään ymmärretty sitä, että sisältö ja mainonta eivät vaan ole sama asia.Kommentointi