Blogi

Tervetuloa tekemään kasvun vallankumousta!

22.2.2018

Nykyisestä lamasta on noustu aiempiin verrattuna uudella tavalla. Erityisesti on korostunut yritysten rooli muiden yritysten kehittämisessä.

Suomen talouskasvu on yllättänyt kaikki. Syksyllä 2016 VM ennusti vuoden 2017 BKT:n kasvuksi 0,9 %. Toteutuma tullee olemaa n. 3,5 % eli nelinkertainen ennusteeseen verrattuna. Jotain ihmeellistä ja outoa on siis tapahtunut Suomessa.

Nykyisestä lamasta on noustu aiempiin verrattuna eri tavalla. Aikaisemmin nousu alkoi vientiteollisuuden vetämänä ja perässä tulivat palvelut ja rakentaminen. Nyt kasvun käynnistäjänä oli rakentaminen ja palvelut ─ eli kasvu käynnistyi kotimarkkinavetoisesti. Vientiteollisuus tuli kasvuun mukaan vasta vuoden 2017 aikana.

Ripeän kasvun taustalta löytyy myös muita merkittäviä asioita. Suomen kokema syvä lama on haastanut vanhat toimintarakenteet ja tilalle on syntynyt jotain aivan uutta, jopa vallankumouksellista.

Yritykset ovat ottaneet yhä suurempaa vastuuta muiden yritysten kehittämisestä. Hyvä niin. Oivana esimerkkinä tästä on Keski-Suomen kauppakamarin kehittämä Kasvu Open, josta on tullut Suomen suurin kasvuyritysten kehittämismalli. Kasvu Openissa yritykset neuvovat toisiaan kasvamaan ja kehittymään ja vieläpä ilman korvausta. Viime vuonna sparrausohjelmaan tuli 1295 kasvuhakemusta 839:ltä yritykseltä ja niistä sparrausta sai 420 yritystä ympäri Suomen. Kasvu Openin huipentumaan Kasvu Open Karnevaaliin Jyväskylässä lokakuun lopussa osallistui 2000 osallistujaa.

Kasvu Openista on tullut muutamassa vuodessa todellinen kasvuyritysten kansanliike tai paremminkin yksityinen yritysten kehittämisliike. Vastaavanlaisia yksityisiä yritysten uusia kehittämisyhteisöjä ovat SLUSH ja jyväskyläläislähtöinen Nordic Business Forum. 

Kasvu Openin mahdollistajina on kiehtova kombinaatio erilaisia toimijoita; suuryrityksiä, rahoituslaitoksia, vakuutusyhtiöitä sekä asiantuntijoita eli mylläreitä. Ja kaiken keskiössä ovat kasvuhaluiset suomalaiset pk-yritykset. Nimensä mukaisesti toiminta on avointa ja jopa vallankumouksellista.

Ennen yrittäjät puskivat yritystään eteenpäin yksinäisesti, nyt kasvua haetaan avoimesti ja yhteistyötä tehden, isot ja pienet yritykset yhdessä.

Olen pohtinut kasvun vallankumousta mukaillen M. Porteria vuodelta 1995. Muutoksen vanhasta uuteen malliin voisi tiivistää Kasvu Openin tapauksessa seuraavasti:
- Kasvu Openissa taitavat ja kokeneet yksilöt osallistuvat liiketoiminnan kehittämiseen, ennen julkisilla kehittäjillä oli suurempi merkitys
- Kasvu Openin toteuttamisesta vastaavat yksityisen sektorin toimintaorganisaatiot, vanhassa mallissa yhteiskunnan ylläpitämät organisaatiot
- Kasvu Open korostaa kannattavaa kasvavaa liiketoimintaa, aiemmin korostettiin tuettua liiketoimintaa
- Kasvu Openissa yritykset ovat vientiin orientoituneita, ennen yritykset palvelivat paikallisia yhteisöjä ja liiketoimintoja
- Kasvu Openin perusta on yksityinen sektori, aiemmin valtion ja kuntien omistamilla organisaatioilla oli iso rooli
- Kasvu Open korostaa hyvinvoinnin luomista, ennen korostettiin sen jakamista

Kasvu Open on syntynyt oikeaan aikaan ja sen oma kasvu ja koko Suomen talouskasvu on todistanut sen tarpeellisuuden. Voisin jopa väittää, että Kasvu Openin vaikutus Suomen BKT:n kasvuun on ollut huomattava. Tästä voisi joku tehdä vaikka tarkemman tutkimuksen!


Kirjoittaja

Veli-Pekka Päivänen

Päiväsellä on pitkä kokemus elinkeinojen kehittämisestä Itä-Suomessa ja jo yli 10 vuotta Keski-Suomen liitossa. Hän työskentelee sen vaativan, mutta saavutettavissa olevan tavoitteen eteen, että Keski-Suomeen saataisiin 10 000 uutta työpaikkaa, 2 000 uutta yritystä ja 2 miljardia lisää vientituloja.


Kommentointi