Blogi

Vaarana kasvaa ─ mutta mitä liiketoiminnan laajentaminen vaatii?

9.3.2018

Yrityksen laajentuminen saati liiketoiminnan kokonaan siirtäminen uuteen kaupunkiin on yritykselle aina toisaalta mahdollisuus, toisaalta riski. Mitä asioita vaaditaan, että laajentuminen onnistuisi?

Liiketoiminnan laajentaminen uuteen kaupunkiin tarjoaa aina mahdollisuuden lisätä liikevaihtoa, kasvattaa yrityksen arvoa, tuoda lisää näkyvyyttä ja saada uusia huippuosaajia töihin. Mutta mitä hyvä laajentuminen sitten vaatii?

Ensinnäkin vaaditaan markkina-alue, jossa on potentiaalia kasvaa ja kasvattaa yritystä. Kaupunki alustana tulee siis olla kasvava ja kehittyvä niin asuinalueena kuin bisnesmielessä. Alueella tulee olla näkymiä tulevaisuuden rakentamiseen myös investointien näkökulmasta.

Laajentuessaan yritys tarvitsee uusia osaajia, erityisesti uuden yksikön visionäärisellä ja innostuneella vetäjällä on merkitystä. Oikean tyypin löytäminen yksikön ruoriin on siis tärkeää, minkä jälkeen usein tarvitaan alan osaajia töihin. Myös toimitilojen tulee olla toimivat ja järkevän hintaiset.

Kun yrittäjä tai yrityksen toimitusjohtaja pohtii yrityksen laajentamista uuteen kaupunkiin, tärkein asia on kenties kuitenkin se, että laajentaminen on yrityksen strategian, tahtotilan ja liiketoimintasuunnitelman mukainen liike.

"Uuteen kaupunkiin laajentaminen maksaa toimialasta ja yrityksen koosta riippuen sadoista tuhansista useisiin miljooniin euroihin, joten tosissaan kannattaa olla."

Laajentuminen uuteen kaupunkiin on aina iso investointi. Uuden yksikön perustaminen maksaa niin euroja kuin henkilöresurssejakin, joten laajentumisen tulee olla osa isompaa suunnitelmaa, johon kuuluvat kasvu, yrityksen kehittäminen ja uudet markkinat.

Myös rahoitusratkaisut laajentamiseen tulee selvittää. Uuteen kaupunkiin laajentaminen maksaa toimialasta ja yrityksen koosta riippuen sadoista tuhansista useisiin miljooniin euroihin, joten tosissaan kannattaa olla.

Jyväskylässä liiketoiminta-alusta on kunnossa. Kuulumme Suomen viiden kasvavimman markkina-alueen joukkoon, yritysten vienti vetää ja väestö lisääntyy meillä 1 400 asukkaan vuosivauhtia. Kaupunki investoi voimakkaasti uusiin hybridialueisiin kuten älykaupunkialue Kankaaseen ja liikunnan ja hyvinvoinnin Hippokseen.

Myös työvoimaa meillä koulutetaan tasaiseen tahtiin. Jyväskylässä lisäksi viihdytään, minkä vuoksi osaajat pysyvät hyvissä työpaikoissa pidempään eikä vaihtuvuus ole niin suurta kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla.

Kasvu on myös meille sydämen asia. Haluamme edistää yritysten kasvua Jyväskylässä ja Jyväskylään. KasvuOpen on loistava alusta ja olemme ilolla kumppanina mukana tarjoamassa kasvun mahdollisuuksia yrityksille.

--

Jyväskylän kaupungin sijoittumispalvelut auttavat laajentumissuunnitelman teossa, sopivien toimitilojen löytämisessä, osaajien kartoittamisessa ja verkostojen löytämisessä.


Kirjoittaja

Harri Heinänen

Sijoittumispalveluiden johtaja, Business Jyväskylä
p. 0400 643 298, harri.heinanen@jkl.fi

Harri Heinänen vastaa siitä, että uutta ympäristöä etsivien yritysten olisi helppo rantautua Jyväskylään. Hänen työnään on olla ikään kuin ovien avaaja. Business Jyväskylä on Jyväskylän kaupungin yksikkö, joka edistää yritysten kasvua ja elinkeinokentän mahdollisuuksia.


Kommentointi