Blogi

Vauhtia kasvuun

9.6.2015

Pohjois-Karjalan Kasvupolkulaiset

Kasvu Openissa innokkaat yrittäjät hakevat vauhtia yrityksensä kasvuun. Kiitoratapäivillä mukana olevat myllärit ovat omien alojensa asiantuntijoita ja he tarjoavat ammattitaitoansa näille Suomen yritysmaailman tuleville johtotähdille. 

Pohjois-Karjalan Kasvupolun ensimmäisessä kiitoratapäivässä riittää kuhinaa. Joensuun tiedepuistoon on kokoontunut joukko innokkaita yrittäjiä, jotka ovat tulleet paikalle etsimään uusia näkökulmia yrityksensä kehitykseen. Aamukahvien lomassa vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan tulevasta päivästä. Vaikka kyseessä on kilpailu, on verkostoituminen yhtä lailla tärkeässä asemassa. Ilmassa on hieman hermostuneisuutta, sillä useat yrittäjät ovat ensimmäistä kertaa Kasvu Openissa.

Sen sijaan useimmat mylläreistä ovat jo Kasvu Openin kokeneita konkareita. Vaikka tapahtumia on järjestetty vasta muutaman vuoden ajan, on osa mylläreistä ottanut osaa jo useaan kiitoratapäivään. Tästä todistuksena rinnassa komeilevat Kasvu Open pinssit. He ovat vastuussa siitä, että yrittäjät lähtevät tapahtumasta intoa pullollaan ja pää täynnä ideoita.

- Olin viime vuonna mukana Kajaanin ja Joensuun kiitoratapäivillä. Kyllä tämä myllääminen niin hauskaa oli, että halusin tulla ehdottomasti uudelleen, naurahtaa Osmo Ruuskanen Pohjois-Karjalan yrityskummeista.

Kun kahvit on juotu, päästään itse asiaan. Sanna-Mari Hynninen Kasvun Roihusta toivottaa kaikki tervetulleiksi ja julistaa päivän alkaneeksi. Mylläys käynnistyköön!

Hyvä paikka harjoitella

Kolmen minuutin myyntipuhe on sekä yrityksen käyntikortti että tapa, jolla tehdään vaikutus sijoittajiin. Puheen merkitystä yrittäjille ei voi aliarvioida ja se esittää myös olennaista osaa Kasvu Openin kiitoradoilla.

- Tämä on ehdottomasti harjoittelupaikka hissipuheille. Täällä kannattaa kokeilla ja kehittää, sillä ennen pitkää on edessä puheen esittäminen todellisille sijoittajille. On hyvä muistaa, että ensin myydään itsensä, sitten firma ja sitten tuote – aina tässä järjestyksessä, kertoo ensi kertaa mylläämässä oleva Keijo Mutanen.

Kokeilevien hissipuheiden joukossa on myös loppuun asti hiottuja ja harjoiteltuja kokonaisuuksia. Kasvupolku on myös erinomainen paikka harjoitella jo valmista esitystä. Sen lisäksi ikinä ei tiedä kuka yleisössä istuu.

- Valmistauduin itse huolella esitykseen. Koko eilinen ilta ja yö on tehty duunia sen eteen, mitään ei jäänyt tekemättä. Tämän tapahtuman myötä aukeaa varmasti paljon uusia ovia ja pyrinkin itse löytämään sijoittajia myös täältä. Mailaa ei saa kuitenkaan puristaa liikaa, asiat tehdään tosissaan, mutta ei tosikkoina, kertoo Jaakko Rintamäki

Hissipuheiden jälkeen on mylläreiden vuoro esittäytyä. Paikalla on useiden vuosikymmenien yhteenlaskettu kokemus niin yrittämisestä, rahoituksesta, lakiasioista, kansainvälistymisestä kuin kasvamisestakin. Yrittäjät tekevät vinhaa tahtia muistiinpanoja, sillä mylläysten lomassa kaikkia asiantuntijoita ei tavata ja jokainen kontakti voi olla kultaakin arvokkaampi.

Työpajoilta vauhtia kasvuun

Päivä koostuu pääosin työpajoista, joissa yrityselämän asiantuntija sparraa kasvuhakuista yritystä. Jokaisella myllärillä on oma erikoisosaamisensa ja teemansa, mutta kolmen vartin aikana puheenaiheet ehtivät vaihdella useaan otteeseen. Myllättävät korostavat avointa ja vastaanottavaista mieltä, sillä ideat voivat olla hyvinkin lennokkaita - ja toisaalta, kriittisiä ja haastavia.

- Lähdin mukaan löytääkseni uusia keinoja saada yritykselle näkyvyyttä, sekä tietysti kasvua. Tavallisessa päivärytmissä ympyrät typistyvät helposti. Olen täältä saanutkin huikeita ideoita ja avarampaa ajattelua. Välillä on oikein tukka noussut pystyyn! Olisi pitänyt tulla jo viime vuonna, kertaa Anita Seppälä.

Ei ole ollenkaan tavatonta, että ideoiden lisäksi yrityksille tarttuu mukaan yhteistyökumppaneita. Usein niitä tullaan jopa hakemaan.

- Olemme nyt mukana toista kertaa, viime vuonna löysimme useammankin yhteistyökumppanin suoraan kiitoratapäiviltä. Mielellämme löytäisimme kumppaneita myös tällä kertaa, pohtii Maija-Riitta Hirvonen.

Kolmen vartin intensiivinen mylläys on lyhyt rupeama ja aika loppuukin usein kesken. Tästä syystä sekä myllärit että myllättävät tutustuvat usein toisiinsa jo ennen kiitoratapäivää.

- Kävimme hieman keskustelua sähköpostitse ennen tapahtumaa. Saimme keskusteluyhteyden auki ja oli mukava tietää, että mylläri oli tutustunut yritykseen. Aiomme itse valmistautua seuraavaan kiitoratapäivään tutustumalla entistä paremmin meitä sparraaviin asiantuntijoihin, kertoo Janne Kuivalainen.

Oppimiskokemus kaikille osallistujille

Mylläreiden työ alkaa jo ennen tapahtumaa. He saavat yrityksiltä kattavat tietopaketit, joihin tutustumalla mylläykset saadaan käyntiin heti työpajan alettua.

- Parhaiten lyhyestä rupeamasta saa irti asiaa, jos yrittäjällä on täsmällinen toive tai tavoite, mitä he tavoittelevat Kasvu Openista. Jos ei pysty esittämään tarkkoja kysymyksiä, niin on vaikea antaa täsmällisiä vastauksia, pohtii Ruuskanen.

Samaa mieltä on myös Mutanen. Hänen mukaansa paikalle kannattaa tuoda vaikka konkreettinen kysymyslista, joka olisi vielä sovitettu jokaisen myllärin osaamisalueeseen.

Yhteistyökuvioiden ja verkottumisen lisäksi myllärit kasvattavat myös osaamistaan. Jokainen mylläys on oppimiskokemus, josta hyötyvät molemmat osapuolet.

- Aina tällaisista sparrauksista oppii, sillä kaikki tapaukset ovat erilaisia. Jokaisessa on oma näkökulmansa ja etenemistapansa, se vain täytyy löytää. Täällä on paljon tuoreita ideoita ja yrittäjiä. Aina sitä oppii, kun kuulee kokemuksia toisilta.

Osmo Ruuskanen painottaa yrittäjän tahtotilaa. Tilaa ei ole hapuilulle, vaan kasvua ja menestystä on haluttava.Osmo Ruuskanen painottaa yrittäjän tahtotilaa. Tilaa ei ole hapuilulle, vaan kasvua ja menestystä on haluttava.

Sekä Ruuskanen että Mutanen ovat täysin samoilla linjoilla siitä, että millä asenteella kasvupolulle kannattaa tulla.

- Yrittäjän tahtotilan on oltava kohdillaan, kasvua ja menestystä on haluttava. Ei pidä miettiä, että tekeekö, vaan tehdä. Avoin mieli, kehittämishalu ja halu oppia uutta, miehet kertaavat.

Korvissa vain surisee

Mylläysten jälkeen kokoonnutaan vielä niputtamaan päivä yhteen. Päivän onnistumisia ja mahdollisia kehittämiskohteita pohditaan pienryhmissä. Palautteet ja haasteet heitetään positiivisessa hengessä, jokainen mylläri haluaa nähdä sparraamansa yrityksen kasvun polulla.  

- Täytyy myöntää, että nyt päivän päätteeksi on aivan voittajaolo. On aivan selvää, että jok’ikinen meistä astuu ulos täältä parempina bisnesihmisinä, Rintamäki pohtii.

- Olin jo aivan täpinöissäni tänne tullessani, nyt kaiken tämän mylläämisen jälkeen uskon, että korvissa käy surina vielä monta viikkoa! Fiilis on mahtava ja ennen kaikkea kiitollinen, että tällaisia päiviä järjestetään Suomessa. Aivan mahtavaa, kiteyttää puolestaan Seppälä.

Kirjoittaja Tomi Vainikka, Playmore Games


Aiheet

Kasvu Open 2015

Avainsanat

kokemus, sparraus


Kommentointi