Blogi

Yrittäjä on kasvuyrityksen voima

26.5.2015

Kuva: Mauri Ratilainen

Yritysten sparrauskilpailu Kasvu Openin tuomarit Anne Berner ja Marika af Enehjelm uskovat luovuuden, uteliaisuuden ja pitkäjänteiden työn voimaan. Ne ovat kasvun edellytyksiä.

Yksikään yritys ei kasva, ellei johto ole ilmaissut tahtoa kasvuun. Määrätietoinen työ tehdään yhdessä, mutta se vaatii johdon täyden tuen, sitoutumisen ja innostuksen.

– Yrittäjän on oltava utelias ja koko ajan hereillä. Hänen on heitettävä itsensä jatkuvasti uuteen liemeen. Jotta toimintaympäristöä voisi tulkita, siinä on elettävä mukana, kuvailevat hallitusammattilainen Anne Berner ja Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n toimitusjohtaja Marika af Enehjelm.

Samaan hengenvetoon Berner ja af Enehjelm toteavat, että suomalaisten yrittäjien suuri synti on heikko luottamus omaan kykyyn viedä yritystä eteenpäin.

– Omien kykyjen aliarviointi johtaa usein siihen, että yrittäjä siirtää itsensä liian varhain sivuun ja tulee samalla poistaneeksi koko yrittäjyyden voiman, innostuksen sekä sen valtavan tahdon, jota ulkopuolisilla ei voi olla firmaan tullessaan, Berner sanoo.

Omaan firmaan paras mahdollinen osaaminen

– Kun omat rajat tulevat vastaan, on osattava hankkia uutta osaamista ja näkemystä. Voi olla pelottavaa todeta, että jonain päivänä firman koko tiimi on itseä asiantuntevampi, af Enehjelm sanoo.

Oikeiden kontaktien ja osaajien löytäminen vaatii samaa avoimuutta kuin sattuman kohtaaminen. On mentävä mukaan, aloitettava keskusteluja, verkostoiduttava. Sparraus ja vertaistuki ovat tehokkaita apuja eri vaiheissa oleville yrittäjille. Inspiroivia kumppaneita tarvitsevat niin isot kuin pienetkin.

Anne Berner vannoo vahvan omistajuuden ja pitkäjänteisen kehittämisen nimiin. Ne molemmat perustuvat sitoutumiseen.

– On tervettä haluta omaan firmaan paras mahdollinen osaaminen. Samalla omakin ymmärrys kehittyy. Kasvuyrityksessä yrittäjän tulee pystyä kasvamaan myös ihmisenä, af Enehjelm sanoo.

Tekstin pidempi versio on julkaistu helmikuussa 2015 ilmestyneessä Kauppakamarin jäsenlehdessä.


Kirjoittaja

Reetta Mikkola

Reetta Mikkola toimii viestintäkonsulttina Medita Communication Oy:ssä, muun muassa teknologiayritysten markkinointiviestinnän parissa. Hän on tehnyt myös Kasvu Openin sisältömarkkinointia.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, yrittäjyys


Kommentointi