Uutiset

Tässä on 15 potentiaalisinta kasvuyritystä Itä-Uudeltamaalta

14.3.2018

Yritysten kasvuohjelmaan Itä-Uudenmaan Kasvupolulle on valittu 15 kasvupotentiaalisinta yritystä. Yksi Kasvupolulle valituista yrityksistä on matkanjärjestäjä Xenia Tours Pornaiselta, jonka liikevaihto on moninkertaistunut viime vuosina. Itä-Uudenmaan Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia.

Yritykset, jotka pääsivät jatkoon asiantuntijoiden sparrattaviksi ovat Muovi-Simola Oy, Haven Porvoo osk, Konekor Oy, Hoivax & Avux Oy, Graafiska, Willitomaatti Catering Oy, Old Town B&B ja Hyvinvointipalvelut Hyvinvoiva Porvoosta, Elementit-E Oy Kouvolasta, Arconant Oy ja EK-Kaide Oy Tuusulasta, Xenia Tours Oy Pornaiselta, RoostLab Oy Vantaalta, Liljendalin Kala ja Palvi Loviisasta sekä FC-Koneistus Oy Askolasta.

Valittujen yritysten liikeideat liittyvät mm. metalliteollisuuteen, logistiikkaan, muovituotteiden valmistukseen, mainontaan, terveys- ja sosiaalipalveluihin, muotoiluun, matkailualaan, rakentamiseen ja ruokatuotteiden valmistukseen.

Hakemuksia tuli niin vasta aloittaneilta kuin jo parikymmentä vuotta toimineilta yrityksiltä, mikä lisäsi tuomarointi-työn vaikeustasoa. “Onhan se haastavaa ja siinä mielessä jouduttiin vähän näitä [tuomaroinnin] kriteereitä miettimään. Mutta kyllähän siellä painottui se tiimi ja osaaminen, ja toisaalta ne visiot, mitä ollaan tekemässä ja miten hyvin ne istuivat näihin tuleviin megatrendeihin,” Fredrik Pressler Posintra Oy:stä kommentoi.

Presslerin lisäksi tuomaristoon kuuluvat Tiina Whiley Posintra Oy:stä, Jari Wetterstrand PointCollegesta, Gustaf Forsberg Helsingin seudun kauppakamarista, Lena Forsström Nordeasta, Timo Walhroos Eläinklinikka Avecista ja Esko Viinikainen Yrityslaskenta Oy:stä.

Intialaisjulkkisten Lapin-matka toi uusia asiakkaita matkailuyrittäjille

Xenia Tours Oy on perheyritys, mutta nykyinen toimitusjohtaja Satu Myllys tuli mukaan toden teolla toimintaan vasta vuonna 2011, kun hänen äitinsä pyysi uudistamaan firman nettisivut. “Kun antaa pikkusormen niin se vie koko naisen,” Satu naurahtaa. Hänestä tuli yrityksen toimitusjohtaja sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2016, ja tällä hetkellä yrityksen liiketoiminta on hyvässä kasvussa.

“Matkailuala ja matkan järjestämisen ala on muuttunut tosi rajusti. Ennen Xenia Toursia äidilläni oli perinteinen matkatoimisto,” Myllys kertoo. “Silloin lähdettiin siitä, että ihmiselle hankittiin passi. Sitten kun ihmiset olivat sen hankkineet, niin he kävelivät sisään ja kysyivät, että mihin voisi lähteä?” Ihmiset alkoivat kuitenkin viimeistään internetin tultua ottaa yhteyttä suoraan palveluntarjoajiin, ja noihin aikoihin Xenia Tourskin muuttui matkanjärjestäjäksi.

Yritys vie pääasiassa suomalaisia ulkomaille, mutta viime aikoina se on myös alkanut tuomaan ryhmiä Suomeen. Viime marraskuussa intialaisen julkkisparin kuherruskuukausi Lapissa toi kertaheitolla yrittäjille huomattavasti kyselyitä Intiasta. Kuvissa pari mm. poseerasi lumista maisemaa vasten. “Meidän silmissä oli yhtä pilvistä kuin talvella yleensä, mutta heille se oli hienoa,” Myllys huomauttaa.

Xenia Tours on järjestänyt matkoja Suomessa mm. kiinalaisille turisteille, mutta intialaiset turistit ovat kulttuuriltaan aivan erilainen ryhmä. “Esimerkiksi mulle kerrottiin vasta, että ei ole hyvä, että lautasella on Lapissa poroa. Ai miksikö? Sen takia, kun poro on sorkkaeläin, kuten Intiassa tämä pyhä lehmä. Niin he ajattelevat, että siinä syödään pyhän lehmän serkkua,” Satu kuvailee.

Kasvupolun sisältö ja eteneminen

Mukaan valittuja yrityksiä sparrataan 20.3. ja 24.4.2018. Tällöin eri alojen (kasvu, kansainvälistyminen, myynti, rahoitus, markkinointi, johtaminen) asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa mylläreitä 10x45 minuutin luottamuksellisissa kahdenkeskisissä tapaamisissa. Alueen elinkeinoelämän toimijoista koottu tuomaristo valitsee Kasvupolun semifinaalissa 4.5. kaksi parasta yritystä, jotka etenevät 24.─25.10.2018 järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.


Lisätietoja

Oona Ikonen, Kasvupolun fasilitoija, Aava & Bang Oy*, p. 040 555 5543, oona.ikonen@bang.fi
Satu Myllys, Xenia Tours Oy:n toimitusjohtaja, p. 040 825 9525, satu@xeniatours.fi

 

Kasvu Open on valtakunnallinen sparrausohjelma pk-yrityksille, joka auttaa yrityksiä niiden kasvuhaasteissa. Sparraus on valituksi tulleille yrityksille maksutonta. Vuonna 2018 tavoitteena on antaa ohjausta 450 yritykselle yli tuhannen asiantuntijan voimin 30 Kasvupolulla. Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuussa 2018, jossa 100 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.
--------------------------
Itä-Uudenmaan Kasvupolun mahdollistaa Posintra Oy ─ sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, Varma, If, Team Finland, BusinessJKL, Keski-Suomen Liitto, Grano, Laukaan kunta, Jyväskylän Messut, Jyväs-Caravan, Isku ja San Francisco Oy.
-------------------------
*Aava & Bang Oy on valtuutettu Kasvu Open -tapahtumien järjestäjä ja voittoa jakamattoman Kasvu Open Oy:n osakas. Muut osakkaat ovat Keski-Suomen kauppakamari, Jykes Oy ja Kasvun Roihu Oy.