Lassila & Tikanoja - Hävikkimestari

Hävikkimestari auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin ja parantamaan tulostaan

Tabletilla käytettävä seurantasovellus visualisoi hävikin ja auttaa selvittämään syyt hävikin taustalla.
Työntekijät hyödyntävät systemaattisesti tietoa ja kasvavat hävikin vähentämisen mestareiksi. Hävikkimestarilla saatiin pilotissa tiputettua ruokahävikkiä jopa 45 % lisäämättä henkilöstöresursseja tai tinkimättä asikkaan kokemasta laadusta.

Vieraile kotisivuilla

Lassila&Tikanoja
Kotipaikka: Helsinki
Perustettu: 1905
Työllistää: n. 8000
Liikevaihto viime tilikaudella: 646 000 000

Hävikkimestarin tuotepäällikkö, ympäristöjohtamisen asiantuntija Lotta Toivonen kertoo:

Liikeidea lyhyesti?

– Autamme ravintoloita vähentämään ruokahävikkiä ja saavuttamaan kustannussäästöjä. Tarjoamme ainutlaatuisen Lean-johtamisfilosofiaan perustuvan yhdistelmän, johon sisältyy helppokäyttöinen seurantasovellus sekä valmennus ravintolan työntekijöille. Ansaintalogiikka perustuu perustamiskustannuksiin eli sovelluksen räätälöintiin ja koulutuksiin, sovelluksen kuukausimaksuun sekä lisäkonsultointiin.

Hävikkimestari on kehitetty kevyenä kokeiluna osana L&T:n digistrategiaa. Vaikka olemme iso yritys, Hävikkimestari poikkeaa perinteisestä toiminnastamme ja on kuin yrityksen sisällä syntynyt startup. Olemme Kasvu Openissa mukana Hävikkimestarilla, emme L&T:n palveluvalikoimalla.

Mikä erottaa yrityksenne/tuotteenne/palvelunne kilpailijoista?

– Emme vain kerää tietoa, vaan vähennämme hävikkiä auttamalla asiakasta aktiivisesti hyödyntämään tietoa. Kyseessä on ainutlaatuinen yhdistelmä, jossa on helppokäyttöinen seurantasovellus sekä ravintolan työntekijöiden valmennus tiedon hyödyntämiseen ja toimintatapojen muuttamiseen.

Millaisia kasvutavoitteita yrityksellänne on? Nimeä ainakin tärkein.

– Arviomme mukaan Suomessa toimii 10 000 keittiötä, joista tavoittelemme 4000. Suomen lisäksi suunnittelemme kasvua muihin Pohjoismaihin kansainvälisten ketjujen kautta.

Paras hetki yrittäjän urallasi?

– Tuotepäällikkönä paras hetki on ollut nähdä Hävikkimestarin avulla saavutettu ruokahävikin määrän roima lasku sekä ravintoloiden työntekijöiden sitoutuminen ja innostuminen ruokahävikin vähentämisestä.

Haastavin hetki yrittäjän urallasi?

– Tuotepäällikkönä haastavaa oli se, että Hävikkimestari kehitettiin kevyenä kokeiluna, eli halusin tehdä Hävikkimestarin kokeilun kumppaniasiakkaalle mahdollisimman helpoksi ravintolan kiireisen arjen keskellä. Epävarmuus jatkosta sekä kehitystyö minimiresurssein ja yhteistyössä asiakkaan kanssa loi omat haasteensa. Tasapainoilussa oli haastavia hetkiä, mutta tarina päättyi onnellisesti hyviin tuloksiin ja tyytyväiseen asiakkaaseen.

Mitä olet oppinut tähän saakka Kasvu Open -sparrauksista?

– Olemme oppineet uusien tuotteiden lanseeraamisesta sekä lisänneet ymmärrystämme markkinasta kasvusuunnitelman tekemisen kautta.